Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studenten zijn wel/niet harder gaan studeren

Gepubliceerd: 26 April 2012 • Leestijd: 1 minuten en 2 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Studenten zijn helemaal niet harder gaan studeren, stelt directeur Frank Steenkamp van onderzoeksbureau CHOI, maker van de Keuzegids. Hij gelooft onderzoeksbureau ResearchNed niet.

Vrijdag kwam een rapport van ResearchNed uit, waarin staat dat studenten de afgelopen jaren meer tijd aan hun opleiding gingen besteden. In de grafiek lijkt de toename sinds 2002 nogal spectaculair: meer dan tien uur in de week.

Broodje aap
'100% broodje aap', twittert Steenkamp erover. Uit andere gegevens (de Nationale Studenten Enquête) blijkt volgens hem geen enkele toename van het wekelijkse aantal studie-uren in de jaren 2005 tot en met 2009.

Bovendien wantrouwt hij de sprong die de Studentenmonitor laat zien in de jaren 2003 en 2004. Toen zou het aantal studie-uren zijn gestegen van 26 naar 31 in de week. 'Daar moet sprake zijn van een meetfout', zegt hij, 'zoals ze ook dachten dat neutrino's sneller dan het licht konden gaan.'

Meer studietijd
Maar Anja van den Broek van ResearchNed blijft erbij dat studenten tegenwoordig meer tijd aan hun studie besteden. 'Je ziet over de hele periode tussen 2003 en 2009 dat de studietijd van studenten verbetert. Er is wel degelijk een trend. We hebben nagekeken of er een meeteffect heeft meegespeeld in 2004, maar dat is niet of nauwelijks het geval. We zagen alleen dat studenten hun zelfstudie en contacttijd iets lager inschatten als ze de vragenlijst schriftelijk invulden en vanaf 2004 hebben we de enquête alleen nog maar online afgenomen. Maar dat verklaarde maar één uur.'

Serieuzer
De trend verbaast haar ook niet. 'Je kunt wel stellen dat het overheidsbeleid zich sterk is gaan richten op studievoortgang en rendement. Kennelijk heeft dat zijn vruchten afgeworpen in het aantal studie-uren. Studenten zijn serieuzer geworden. Er wordt harder gewerkt.'

HOP, Bas Belleman
Foto: Shingo / Flickr

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top