Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Studielening is eigen verantwoordelijkheid student

Gepubliceerd: 23 May 2012 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Staatssecretaris Zijlstra vindt het belangrijk dat studenten goed worden voorgelicht over een lening bij DUO, maar hij wil het ook niet overdrijven. 'Het is hun eigen verantwoordelijkheid dat ze niet zomaar gaan lenen voor een nieuwe televisie.'

De demissionaire bewindsman zei dit gisteren tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Hij beantwoordde vragen van onder andere de ChristenUnie, die zich zorgen maakt over het leengedrag van studenten. Uit onderzoek van het Nibud bleek dat ruim een derde van de studenten tegenwoordig leent bij DUO en een schuld van ruim17 duizend euro opbouwt. Ze zijn vaak slecht op de hoogte van de aflossingsvoorwaarden en een klein deel van hen sluit de lening bovendien alleen af om 'leuk te kunnen leven'.

Geen controle
Zijlstra wil best kijken of de Dienst Uitvoering Onderwijs in haar formulieren voldoende aangeeft dat geld lenen geld kost. Maar hij ziet niets in het idee van Carola Schouten van de ChristenUnie om DUO te laten controleren of studenten elders ook leningen hebben lopen. Omdat de terugbetaling van leningen bovendien naar draagkracht geschiedt en een eventueel restant na vijftien jaar wordt kwijtgescholden, 'kan een studieschuld nooit een grote molensteen worden'.

'Zinvolle investering'
Studeren is ook volgens het Centraal Plan Bureau een zinvolle investering, zegt Zijlstra en de eigen bijdrage van studenten kan nog best wat omhoog. Hij wilde als demissionair staatssecretaris niet ingaan op de suggestie van Kamerlid Jasper van Dijk (SP) om de langstudeerboete alsnog af te schaffen en zo de studieschuld binnen de perken te houden. ' Wij voorzien geen grote uitbreiding van het aantal leningen.'

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top