Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Te lang over je bachelor gedaan? Dan geen ov-kaart in de master

Gepubliceerd: 25 January 2012 • Leestijd: 1 minuten en 26 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zo'n dertienduizend vertraagde wo-bachelorstudenten raken per 1 september hun ov-kaart kwijt. Als het wetsvoorstel van staatssecretaris Zijlstra erdoor komt, kunnen ze niet met een schone lei aan hun master beginnen.

De langstudeerboete kunnen deze studenten omzeilen, als ze in september met een master starten: zowel in de bachelor- als in de masterfase mogen ze één jaar uitlopen, voordat ze drieduizend euro extra collegegeld moeten betalen. Maar de ov-jaarkaart is een ander verhaal.

Eén uitloopjaar
Als staatssecretaris Zijlstra zijn zin krijgt, hebben studenten straks maar één uitloopjaar voor hun ov-kaart. Wie al vijf jaar een ov-kaart had, heeft zijn rechten voor de bachelor, de master én dat extra uitloopjaar 'verbruikt' en verliest na de zomer zijn studentenreisrecht. 'Beginnen aan de master levert op dit punt geen nieuwe rechten op', bevestigt een woordvoerder van staatssecretaris Zijlstra.

Ook masterstudenten die hun diploma niet voor het eind van dit collegejaar halen, verliezen in september hun reisrecht als ze al eerder zijn uitgelopen. Hetzelfde geldt voor hbo'ers die zes jaar over hun opleiding deden en nog aan een master willen beginnen.

97 euro boete
De studenten dienen hun 'reisproduct' eigenhandig voor 1 september van hun ov-chipkaart te verwijderen. Wie dat vergeet moet een hogere boete betalen dan voorheen: 97 euro per halve maand overschrijding, in plaats van 68 euro. De boete was sinds 1995 niet meer verhoogd, schreef de staatssecretaris onlangs aan de Tweede Kamer.

Volgens studentenorganisaties ISO en LSVb laat de voorlichting over dit wetsvoorstel te wensen over. 'Het kabinet wil de maatregelen te snel invoeren. Studenten zijn al plannen voor volgend jaar aan het maken en weten niet wat hen te wachten staat', zegt LSVb-bestuurder Jelmer de Ronde.

'Online wizard'
Dat er allerlei verschillende maatregelen tegelijkertijd worden ingevoerd, maakt het er volgens ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers niet beter op. 'Het gaat niet alleen om het reisrecht, maar ook om de langstudeerboete, de basisbeurs en het leenstelsel in de masterfase. We zijn daarom met het ministerie aan het overleggen over een 'online wizard', een programmaatje waarin studenten hun exacte situatie kunnen invoeren en dan de gevolgen 'op maat' gepresenteerd krijgen. We hopen dat die wizard er in april is.'

De LSVb beraadt zich op haar strategie voor de komende tijd. De Ronde: 'Wij willen natuurlijk zoveel mogelijk maatregelen van tafel hebben. Wat daar voor nodig is zijn we nu aan het bekijken.'

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top