Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
4 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Teleurstelling bij management RBS

Gepubliceerd: 3 July 2012 • Leestijd: 2 minuten en 37 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het managementteam onder leiding van directeur Michel Molier is teleurgesteld over het cmr-besluit om in te stemmen met het opheffen van de Rotterdam Business School (RBS). En om de opleidingen vervolgens over de andere economische instituten te verdelen.

Molier, nu nog RBS-directeur, zegt dat hij er niet op had gerekend dat dat de cmr gisteren zou instemmen. ‘Wij (Molier en de onderwijsmanagers, red.) zijn teleurgesteld, ook omdat de cmr (centrale medezeggenschapsraad) al vanaf het afgelopen najaar heeft gezegd tegen het collegevoorstel te zijn.’

September 2013
Het ‘ja’ van de cmr leidt ertoe dat TMA (trademanagement gericht op Azië) en IBL (international business and languages) per 1 september 2013 verhuizen naar het Instituut voor Commercieel Management (COM) en IBMS (international business and managementstudies) naar het Instituut voor Financieel Management (IFM). De opleidingen blijven fysiek op de plek waar ze nu zitten. Ook de naam RBS blijft, als merknaam in het buitenland.

Reorganisatie
Na een aantal toezeggingen van het college en na een schorsing kwam het in de raadsvergadering snel tot een stemming waarbij twaalf van de zestien aanwezige leden instemden; drie leden stemden tegen, één onthield zich van een stem. Met de instemming kan het college van bestuur verder met de voorgenomen reorganisatie. ‘Internationalisering kan niet de zaak zijn van één instituut’, motiveerde collegebestuurder Gerard van Drielen nog maar eens de hoofdreden om tot de opdeling over te gaan.

Angstcultuur
Dat de ontevredenheid over het RBS-management een belangrijke reden was voor de reorganisatie sprak Van Drielen tegen. ‘Maar wij nemen er nota van en knopen het in onze oren’, reageerde hij op de woorden van cmr-lid Yentl van Heest over de situatie bij RBS. ‘Na gesprekken bij RBS zijn wij ons kapot geschrokken over de angstcultuur die daar heerst. Het college moet daar iets mee doen want dat hoort niet thuis in onze organisatie’, aldus Van Heest. Dennis Righters van de imr (instituutsmedezeggenschapsraad) liet zich hier vorige week al over uit. Na de vergadering is Van Heest er nog iets uitgesprokener over. ‘Voor de mensen over wie in het MTO (medewerkers-tevredenheidsonderzoek, red.) slecht wordt gesproken, die dreigen en niet-flexibel zijn, mag er in de nieuwe situatie geen plaats meer zijn.’

‘Verbaasd’
Michel Molier, nu nog directeur van RBS, zegt (nadat het besluit is gevallen, en mede namens het managementteam) verbaasd te zijn dat de cmr de ‘angstcultuur’ erbij haalt. Molier: ‘Daar heeft het hele jaar nooit iemand iets over gezegd. Het MTO is bekend en we hebben het idee dat we goed bezig zijn met het verbeterplan; het heeft in onze ogen in elk geval geleid tot een betere communicatie met de medewerkers. Zo ga ik elke week lunchen met tien, steeds andere medewerkers. Mensen geven zich daar voor op, zeker tachtig procent gaat in op de uitnodiging.’ De directeur spreekt het vermoeden uit dat slechts een klein aantal medewerkers de kritiek deelt.

‘Allemaal naar COM’
De cmr was aanvankelijk tegen het besluit van het college. In haar tegenvoorstel vroeg de cmr het college om een lange termijnvisie over internationalisering, en om een nauwere samenwerking tussen de drie economische instituten die overblijven. Alle opleidingen van de RBS zouden daarbij, stelde de cmr, moeten verhuizen naar één instituut: COM. Van Heest: ‘Inhoudelijk klopt dat veel beter.’ Pas dan zou de raad instemmen, vertelde het cmr-lid vorige week nog. Op veel punten was het college het eens met de cmr maar niet met die verhuizing naar één instituut. Van Drielen: ‘Als de RBS-opleidingen allemaal naar COM gaan, wordt dat een instituut met tussen de 5500 en 6000 studenten. Dat is een zodanig grote omvang dat je een ongelijke positie creëert met de andere instituten die tussen de 2000 en 3000 studenten tellen. Daarbij wordt de relatief kleine schaal door studenten heel erg gewaardeerd.’

‘Er samen uitkomen’
De raad stemde er desondanks toch mee in. ‘Dit was het hoogst haalbare’, refereerde cmr-voorzitter Fons van Maldeghem na afloop aan de toezeggingen. Yentl van Heest kon zich wel vinden in Van Drielens argument over kleinschaligheid. Van Heest: ‘Daarbij moet je als medezeggenschapsraad toch ook kijken hoe je er samen met college uit kunt komen.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top