Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
27 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Topsalarissen verder aangepakt

Gepubliceerd: 14 November 2012 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Na tien jaar politieke strijd gaan bestuurders in het hoger onderwijs werkelijk minder verdienen. De Eerste Kamer stemde gisteren in met een wet die het salaris in de publieke sector vanaf 2013 aan banden legt.

Het maximumsalaris voor universiteitsbestuurders wordt 217 duizend euro, voor hbo-bestuurders ligt het vanaf januari op 194 duizend euro. Dit is inclusief vergoedingen, pensioenpremies en bonussen.

Volgende stap: 172 duizend
Deze wet, die is aangenomen na tien jaar steggelen, is nog maar de eerste stap. Het huidige kabinet wil de maximumvergoeding namelijk verder verlagen naar 172 duizend euro: het bedrag dat een minister krijgt.

Overgangsregeling bestaande contracten
Bovendien moeten alle medewerkers, dus ook hoogleraren, onder de maximumvergoeding gaan vallen. Dit is nu nog niet het geval. Uit overzichten van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat heel wat hoogleraren boven de norm voor onderwijsbestuurders verdienen, vooral in academische ziekenhuizen. De nieuwe wet geldt ook voor oude arbeidsovereenkomsten, zij het met een overgangsperiode van vier jaar. Na die overgangsperiode wordt het salaris in drie jaar afgebouwd naar de nieuwe norm.

Omdat de nieuwe wet niet voldoet aan de eisen van het huidige kabinet, vonden sommige senatoren dat het wetsvoorstel beter ingetrokken kon worden. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk zei echter tegen de Eerste Kamer dat dit “een verkeerd signaal” zou zijn.

Toen hij minister van Onderwijs was in het kabinet Balkenende IV streed Plasterk al tegen de hoge salarissen van onderwijsbestuurders. Bang dat topbestuurders vanwege het lagere salaris niet meer in het onderwijs willen werken, is hij niet. “Flauwekul”, zei Plasterk tegen nu.nl. “Er zal heus wel eens iemand zijn die zegt: als ik het daarvoor moet doen, dan liever niet. Oké, dan zoeken we iemand anders.”

HOP, Petra Vissers / Profielen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top