Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Uitzicht op foutloze roosterapplicatie

Gepubliceerd: 24 February 2012 • Leestijd: 2 minuten en 8 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Roosterinformatie beschikbaar op je mobiel. Dat is waar de dienst HR Services naar streeft. Van een leien dakje gaat het niet.

De roosterapplicatie HRooster.nl werkt prima, alleen schort het roosterprogramma enigszins aan gebruiksvriendelijkheid en is de informatie nog niet honderd procent juist. Dat stelde de studentengeleding van centrale medezeggenschapsraad (sgmr) onlangs, en daar is ontwikkelaar en laatstejaars informatica Sander Dalemans het zelf ook mee eens. Tijdens de laatste cmr-vergadering gaf het college van bestuur aan met HR Services te bespreken of HRooster verbeterd kan worden. Sander denkt dat het kan, maar daarvoor zou hij toegang moeten krijgen tot het roosterprogramma Untis van de Hogeschool Rotterdam.

'Dat doen we niet'
'Dat zullen we niet doen; je laat ook geen externen toe tot je financiële administratie', reageert Frank Picard, manager onderwijslogistiek bij HR Services. Picard vertelt dat HR Services een vergelijkbare applicatie als HRooster heeft ontwikkeld, waarbij de student via een aantal tabbladen op zijn persoonlijke startpagina op Hint zijn laatste cijfers, zijn e-mails en dus ook z'n rooster kan zien. Maar om zo'n roosterwidget te realiseren, moet het programma Untis goed te gebruiken zijn. 'En dat is helaas niet het geval ', stelt Picard. 'Wij willen alleen werken met een applicatie die honderd procent klopt. Door de structuur van de database onder het roosterprogramma Untis, is dat nog niet mogelijk, ook voor Sander niet.'

'Er bestaan wel andere programma's met mogelijkheden om roosterinformatie te koppelen aan bijvoorbeeld Google Calendar, maar daar zijn gebruikers niet per definitie meer tevreden over', stelt Picard.

Uitkijken naar Webuntis
Een struikelblok bij Untis is dat de database de juiste structuur mist om er direct gegevens uit te kunnen ontsluiten voor een roosterapplicatie op een mobiel apparaat. Picard: 'We kijken reikhalzend uit naar Webuntis, het nieuwe programma, dat gegevens ontvangt van Untis en de roosterinformatie wél in een relationele database plaatst. Uit Webuntis kun je allerlei gegevens halen, zonder fouten.'

'Ical subscription'
Picard is in gesprek met Untis, om te horen of, en zo ja hoe, de database te kopiëren is naar Webuntis. Picard: 'Lukt het niet, dan introduceren we een applicatie (de eerdergenoemde applicatie waarin een student ook e-mails en cijfers kan zien – red.) zonder de roosterinformatie.' Voor de roosters ziet Picard een alternatief in de Untis-versie van 2012. 'Daar zit de mogelijkheid in van 'ical subscription'. Als klas krijg je dan een URL-etje die uit Untis, via Google Calendar, steeds het actuele rooster pakt.' Nadeel is dat dit alleen het klassenrooster is zonder bijvoorbeeld keuzevakken, en dat er geen links zijn naar informatie over modules en docenten.

Mensenwerk
Correcte roosterinformatie blijft overigens ook gewoon mensenwerk. 'En dat is nog steeds vele malen belangrijker dan de technische kant van het verhaal', aldus Picard die aangeeft dat de roosteraars van de instituten wel alle wijzigingen moeten bijhouden. Dat gebeurt nog niet in Untis, maar in het ideale geval in de toekomst wel. Picard: 'Ook moeten we nog goed onder de loep nemen of alle instituten op dezelfde manier hun informatie in Untis coderen.'

Boost aan studentenoordelen
Frank Picard hoopt dat de roosterwidget voor de persoonlijke startpagina inclusief de mobiele roosterapplicatie bij het begin van komend studiejaar operationeel wordt. 'De oordelen van studenten in de NSE (Nationale Studenten Enquête) over de tijdigheid van zowel roosters als roosterwijzigingen kunnen we dan zeker een boost geven.'

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top