Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
18 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Van Vught: ‘Goed plan is nog geen goed onderwijs’

Gepubliceerd: 17 September 2012 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het is leuk dat hogescholen en universiteiten ‘zeer goede’ plannen hebben om hun prestaties te verbeteren. Maar ook een slechte onderwijsinstelling kan goede plannen maken, zegt beoordelaar Frans van Vught.

Van Vught adviseert de staatssecretaris van OCW over de prestatieafspraken met universiteiten en hogescholen. Zijn ‘reviewcommissie’ buigt zich over alle voorstellen van de onderwijsinstellingen.

Opgetogen
Vorige week lieten sommige onderwijsinstellingen opgetogen weten dat de reviewcommissie hun voorstellen ‘goed’ of ‘zeer goed’ vond, was onder andere te lezen op Scienceguide.nl. Maar dat wil niet zeggen dat deze instellingen zelf ‘zeer goed’ zijn, aldus Van Vught.

‘We hebben niet de instellingen beoordeeld, maar hun voorstellen voor prestatieafspraken’, benadrukt hij. ‘Het zou kunnen dat een niet zo goede hogeschool een enorme ambitie en goede plannen heeft. Zo’n voorstel kan dan als ‘zeer goed’ worden beoordeeld.’

Goede kant op
De twitterberichten en publiciteit van vorige week vond hij ‘amusant’. ‘Ik ben blij om te zien dat ze tevreden zijn en dat de prestatieafspraken heel serieus worden genomen. Ik kan me ook voorstellen dat ze dan denken: we gaan mooie prestatieafspraken maken en we gaan de goede kant op.’

Zelf zou hij een goede beoordeling misschien ook ‘gebruiken voor public relations’. ‘Maar ik zou niet zeggen dat mijn hele onderwijsinstelling ‘zeer goed’ wordt genoemd, want daar staat de review los van.’

Vandaag leveren de onderwijsinstellingen nog suggesties voor verbeteringen in. Waarschijnlijk wordt het definitieve advies volgende week openbaar.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top