Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Veel gegadigden voor werk op hogescholen

Gepubliceerd: 27 June 2012 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Dankzij de economische tegenspoed solliciteren er veel meer mensen op een baan bij een hogeschool. Vooral voor de ondersteunende diensten melden zich honderden kandidaten, maar ook voor algemene docentfuncties stromen de brieven binnen. Behalve bij elektrotechniek.

“Laatst zochten we een studieloopbaanbegeleider en daar kwamen ruim honderd reacties op”, zegt Petra Wallegie van de werving en selectie van Avans Hogescholen. Maar een baan bij de ondersteunende diensten trekt nog veel meer belangstelling: “Voor een administratieve vacature krijgen we gerust twee- à driehonderd brieven binnen.”

Sommige hogescholen plaatsen die vacatures voor ondersteunende diensten niet eens meer online, weet René Haasnoot van kenniscentrum Zestor, dat de arbeidsmarkt voor hogescholen in de gaten houdt. “Want dan worden ze overstelpt met brieven. Het zijn er zoveel dat ze het niet eens aankunnen. Liever zoeken ze iemand uit eigen kring.”

Zo weer weg
Ook voor een baan als docent is tegenwoordig meer belangstelling, al heeft Zestor daar nog geen recente cijfers over. “Wel weet ik dat zzp'ers in deze tijden graag één of twee dagen in de week als docent willen werken, om een beetje vast inkomen te verwerven”, aldus Haasnoot.

“Veel sollicitanten zijn eigenlijk te goed voor de functie”, zegt Yolanda Jongebreur van de Hogeschool Utrecht. Zij zoekt een 'cursusassistent' voor de journalistiekopleiding. “Ik snap wel dat ze erop solliciteren, want er nauwelijks werk. Maar in goede tijden zouden ze het niet doen. Voor ons is dat lastig, want we hebben er niets aan als iemand over een half jaar weer opstapt omdat hij een beter aanbod krijgt. Een paar jaar geleden waren we al tevreden als we iemand vonden die 'geschikt' was.”

Hogeschool Rotterdam
Toch hebben niet alle opleidingen de kandidaten voor het uitzoeken. “Was het maar waar”, verzucht Emile van de Logt van Hogeschool Rotterdam. “Wij zoeken al maanden een docent elektrotechniek. “Ik heb welgeteld één belangstellende op bezoek gehad, maar die koos uiteindelijk liever voor een baan bij een bedrijf dat een leaseauto bood. Er is gewoon een enorm tekort aan elektrotechnici. Studenten krijgen al in hun derde studiejaar een baan. Als ik honderd afgestudeerden had, kon ik ze ook allemaal kwijt. Probeer dan maar eens een academisch opgeleide docent te vinden met expertise op dit vakgebied.”

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top