Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
28 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

VVD: Opbrengst leenstelsel naar hoger onderwijs

Gepubliceerd: 6 July 2012 • Leestijd: 0 minuten en 53 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ook de VVD wil de basisbeurs afschaffen, maar ze is de enige partij die de opbrengst volledig wil investeren in het hoger onderwijs. Daarnaast moet er meer geld naar fundamenteel onderzoek.

Dat de VVD een leenstelsel wil invoeren was al langer bekend. In ruil daarvoor verdwijnt behalve de langstudeerboete ook de bijverdiengrens, staat in haar vanochtend gepresenteerde conceptverkiezingsprogramma. Studenten moeten een groter deel van hun studie zelf betalen, dus wordt het voor hen belangrijk om meer te mogen verdienen of zich te laten “sponsoren” door bedrijven. Dat leidt volgens de VVD tot een win-winsituatie.

Fundamenteel onderzoek
De liberalen willen dat er niet alleen meer geld naar de topsectoren gaat, maar ook naar fundamenteel onderzoek, omdat 'nieuwe inzichten en wetenschappelijke doorbraken ons groei- en concurrentievermogen versterken'.

Hogescholen en universiteiten krijgen wat de VVD betreft meer mogelijkheden om hun studenten te selecteren. Dat zou de onderwijskwaliteit ten goede komen. Ook moeten bij alle opleidingen voortgangstoetsen worden ingevoerd, zodat het niveau van gelijksoortige studies beter vergeleken kan worden. Ook mogen instellingen opleidingen voor 'de echte toppers' gaan aanbieden en zelf bepalen wat die gaan kosten.

Afhankelijk van prestaties
De VVD wil de bekostiging van hogescholen en universiteiten nog meer afhankelijk maken van hun prestaties. In de huidige prestatieafspraken wordt zeven procent van het onderwijsbudget verdeeld op basis van de geleverde kwaliteit. Dat kan omhoog volgens de partij.

In lijn met de eerder gepresenteerde plannen van de demissionaire VVD-staatssecretaris Halbe Zijlstra wil de partij beurzen gaan geven aan deeltijdstudenten die een opleiding volgen voor tekortberoepen.

HOP, Marijke de Vries

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top