Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Wasdrogerdrek als afstudeermateriaal

Gepubliceerd: 30 June 2012 • Leestijd: 1 minuten en 20 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een normaal mens gooit ze in de vuilnisbak. Bianca den Breejen niet. Al tweeënhalf jaar bewaart ze alle laagjes restafval die na een droogbeurt in de daarvoor bedoelde stofraampjes van de wasdroger blijven liggen. Ze studeerde er zelfs op af.

'Oh meneer, doe dat nou niet'. Bianca slaat de handen voor de mond als ze ziet dat iemand tijdens de opening van het Graduation Festival 2012 een lapje uit een doosje haalt. Haar kunst nodigt blijkbaar uit om aan te raken, om er even aan te voelen. Bianca: 'Sommige mensen hebben er ook overheen gelopen, maar dat was denk ik per ongeluk. Eerst denk je: wat erg, nu denk ik: ach, jammer.'

Vuil, stof en haren
Ruim vierhonderd kartonnen doosjes liggen er op de vloer in de Fenixloodsen aan de Veerlaan op Katendrecht. Dit is de afstudeerexpositie, ofwel het Graduation Festival van de Willem de Kooning Academie en in elk doosje liggen twee lapjes stof uit de wasdroger. 'Het is vuil, stof, er zitten haren in en andere dingetjes,' verklaart Bianca.

'Ik vind dat ze er mooi uitzien en kon op een gegeven moment niet meer stoppen met bewaren. Met het project maak ik een huishoudelijk systeem, het ritme van het drogen, visueel. En in feite bewaar ik destof van mijn familie', vertelt Bianca die uit een gezin komt met zes kinderen waar dagelijks wordt gewassen en gedroogd. Resultaat: 836 wasdrogerbeurten in tweeënhalf jaar.

'Niets gemanipuleerd'
Naast de vele grijze en bruinige lapjes liggen er op de vloer ook enkele fel rode en oranje exemplaren. Daar heeft Bianca vast een keer een speciale droogbeurt voor gedraaid? Niet dus, reageert de inmiddels afgestudeerde student autonome kunst. 'Die felle lapjes komen van een was met nieuwe handdoeken. Mijn moeder doet gewoon de was, er is niets gemanipuleerd. Ik woon zelf niet meer thuis maar krijg dus van mijn moeder alle lapjes van de wasdroogbeurten.'

Bianca studeerde, voor dit project en voor haar andere eindexamenwerk, af met de cijfers 9,9 en 8. Ze gaat verder studeren: een master autonome kunst, in Breda of Amsterdam.

Jos van Nierop

Het afstudeerwerk van bijna driehonderd studenten is de komende week nog te zien tijdens de modeshow, het filmfestival en dus in de Fenixloodsen op Katendrecht (tot en met vrijdag 6 juli dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur, gratis toegang).

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top