Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ernest: Zangvogels

Gepubliceerd: 8 October 2012 • Leestijd: 1 minuten en 41 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ernest van der Kwast is auteur en schrijft onder andere columns voor Profielen.Afgelopen voorjaar verscheen zijn laatste boek: Giovanna’s navel.

‘Er zijn twee vooroordelen over mensen met zangvogels’, vertelt Herman Chin A Foeng. ‘Dat ze voor geld wedden en dat ze werkloos zijn. beide zijn niet waar.’ Herman is voorzitter van de Surinaamse zangvogelvereniging De Euromast. We staan op een koude dag op het Parmentierplein in Rotterdam-Zuid. Hier trainen de leden met hun vogeltjes en worden wedstrijden georganiseerd. ‘Een ander vooroordeel’, zegt Herman, ‘is dat mensen denken dat het gaat om de zangkwaliteit.’ hij schudt zijn hoofd. ‘Je hebt helemaal niks aan een vogel die twee minuten heel mooi kan fluiten’, zegt hij. ‘Het gaat erom hoe vaak ze fluiten. Maakt niet uit hoe vals of schel.’
Ik zal de zangvogeltjes van de leden van De Euromast vandaag niet horen, want het is koud en het miezert. Onder de zeventien graden mogen ze niet uit de auto. ‘Als het regent in Suriname’, zegt Herman onder een afdakje, ‘laten we de vogels gewoon in hun kooitje buiten staan.’

Suriname. Het land van de zangvogels. bijna elk huis heeft er een. Er worden ook veel vogels gesmokkeld naar nederland. ‘Ik ben ertegen’, zegt Herman eerlijk, ‘maar dat betekent niet dat ik nooit een gesmokkelde vogel heb gekocht.’ Zijn laatste vogel komt echter uit Brazilië en heeft hij zelf opgehaald. Een picolet. Kosten exclusief vliegticket: 450 euro. Maar dat mag zijn vrouw niet weten.

In plaats van voor geld spelen de leden van de zangvogelvereniging voor bekers. ‘Heel grote bokalen’, benadrukt Herman. ‘Als een Surinamer mag kiezen tussen een kleine, gouden beker en een gigantische van plastic, dan kiest hij voor de laatste.’ Sommige leden hebben echter tot ongenoegen van hun vrouw intussen zo’n tachtig bekers gewonnen. ‘Dus soms spelen we ook om een kilo zaad of een lekkere roti’, zegt Herman. Maar met het zaad zijn de vrouwen ook niet blij. Dat ligt dan weer op de keukenvloer of door de hele woonkamer. Eén van de leden zegt: ‘We hebben het heel moeilijk thuis.’

Het moge duidelijk zijn: de zangvogelsport is een mannenaangelegenheid. Maar de vogeltjes zelf kunnen niet zonder vrouw. ‘je moet ze een dag voor de wedstrijd al opgeilen’, vertelt Herman. Dat gebeurt door het vrouwtje steeds verder weg van het kooitje van de zangvogel te plaatsen. Het devies ‘geen seks voor de wedstrijd’ wordt uiterst serieus genomen. Maar je vreest dat deze regel ook geldt voor de leden van de Surinaamse zangvogelvereniging De Euromast.

Ernest van der Kwast

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top