Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zeven dagen zonder Facebook

Gepubliceerd: 21 February 2012 • Leestijd: 2 minuten en 10 seconden • Bij de les Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zeven dagen zonder Facebook en Twitter, kan dat? Laura Jongmans en Meleny Spits wilden het weleens weten. Voor ‘het open project’ legden de twee studenten communicatie en multimedia design aan tien proefpersonen een social mediaverbod op. Dat viel voor sommigen niet mee.

Facebook en Twitter bestaan amper vijf jaar maar aan verslavingsverschijnselen geen gebrek. Even kijken wat je vrienden doen, even wat liken, even roepen dat de NS weer faalt; voor veel jongeren is het gemeengoed geworden. Laura en Meleny besloten te gaan onderzoeken welke emoties het oproept als je een week lang niet op Facebook en Twitter mag. Met enige moeite vonden ze voor ‘social offline being’ tien vrijwilligers, onder wie enkele studiegenoten die een videodagboek moeten bijhouden. Dat er sprake is van op z’n minst enige verslaving bleek tijdens de ‘social AA meeting’ die Laura en Meleny organiseerden.

‘Ik vind het best wel kut’, vertelt Ingrid (tweedejaars cmd) aan de anderen over de eerste dagen zonder Facebook. Ze haalt diep adem, haar ogen beginnen te tranen. ‘Ik mis het gewoon, ik zit altijd op Facebook. Overdag valt het wel mee maar ‘s avonds ga ik altijd kijken wat ik heb gemist. Dat gaat niet meer. Een vriendin had een belangrijk examen, nu weet ik niet hoe dat is afgelopen.’ Ook Soraya en Tuyet missen zulke dingen. Tuyet, bij de meeting aanwezig via Skype: ‘Ik kan nu geen foto’s van eten op Facebook plaatsen, dat doe ik altijd. Het moeilijkste is dat mensen om mij heen wel op Facebook kunnen. Ik kan niet meepraten!’

Maar Jan Pieter mist het ‘totaal niet’. ‘Ik kan me nu meer op m’n werk richten en krijg het idee dat Facebook vooral ruis is’, aldus Jan Pieter die meer is gaan bellen. Tuyet heeft een boek gelezen en anderen noemen als voordeel dat ze minder achter de computer zitten. Niemand is meer tijd aan zijn studie gaan besteden.

Priegel van WhatsApp
Het is pauze. Tijd voor een sigaret, een game op de laptop of Wordfeud. Online scrabbelen – inclusief de chatfunctie – en WhatsApp mogen namelijk wel maar hebben hun beperkingen. Soraya: ‘Ping, ping, ping; ik word echt priegel van dat WhatsApp.’ En Tara: ‘Ik had 123 gemiste berichten, pfff.’

Daarna gaat de groep Facebook en Twitter ‘in real live’ spelen. Op een groot vel papier mogen de addicts opschrijven wat ze afgelopen dagen digitaal hadden willen delen. ‘Klote RET!!’ schrijft Tara bijvoorbeeld. Ze krijgt twee likes, in dit geval post-it’s waarop het woordje like is geschreven. ‘Ik eet soep’, post Tuyet. Omdat zij via Skype aanwezig is, worden haar uitingen opgeschreven door Laura. Tuyet vraagt zich af of ze Soraya’s bericht ‘Foto Noa, in nieuw huisje, met nieuw speeltje’ wil liken. ‘Wie is Noa?’ vraagt ze? Ingrid: ‘Dat schijnt haar hondje te zijn.’ Tuyet hoeft nu geen seconde meer na te denken en vanuit de laptop klinkt een overtuigende like!

Elke deelnemer krijgt ook een individuele opdracht die niet bij de anderen bekend is. Zo begint Jan Pieter, die van iemand anders een ‘tag’ op zijn hoofd krijgt geplakt, te praten. ‘Misschien is het leuk om een groepje te vormen. Dat lijkt me gewoon leuk, komen jullie wat dichterbij zitten?’ De anderen beginnen het in de gaten te krijgen: Jan Pieter is een groep aan het aanmaken.
Meleny probeert het spel enigszins te duiden. ‘Merken jullie nu ook hoe raar Facebook eigenlijk is?’ Het is stil. Instemmende geluiden zijn er niet. Zitten hier de echte verslaafden?

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

2 Responses to Zeven dagen zonder Facebook

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top