Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Zijlstra wil minder Engels in hoger onderwijs

Gepubliceerd: 31 May 2012 • Leestijd: 1 minuten en 40 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het is niet vanzelfsprekend dat opleidingen in het hoger onderwijs Engelstalig zijn, vindt demissionair staatssecretaris Zijlstra. Hij gaat kwaliteitsbewaker NVAO vragen om een 'sanity check'.

Gisteren raakte het debat in de Tweede Kamer enigszins verhit toen CDA en PVV zich sterk maakten voor het Nederlands in het hoger onderwijs. Waarom zouden studenten zoveel in het Engels moeten schrijven en spreken, vroegen deze partijen zich af.

Niet te ver
'Gebrekkig Engels heeft effect op het denkvermogen van studenten en hun beheersing van de Nederlandse taal', zei PVV-kamerlid Harm Beertema, die vond dat internationalisering niet te ver moest gaan.
Zijn collega Biskop van het CDA sloot zich daarbij aan. “De Nederlandse taal is niet een of ander raar dialect”, zei hij. Hij haalde met enige verontwaardiging een voorbeeld aan van een Nederlandse student die bij een Nederlandse hoogleraar geen Nederlandstalige scriptie mocht schrijven.

D66 en VVD gingen ertegenin. Het is juist logisch om studenten voor te bereiden op een internationale arbeidsmarkt en een internationale wetenschappelijke wereld. Boris van der Ham (D66) dacht dat Biskop daar alleen maar bezwaar tegen maakte 'omdat het lekker klinkt'. Wel kon hij zich iets voorstellen bij een speciale onderwijsbevoegdheid voor de Engelse taal, om te garanderen dat de docenten goed genoeg Engels spreken en schrijven.

Autonomie
Anne-Wil Lucas van de VVD vroeg zich bovendien af waar het CDA zich mee bemoeide. De christendemocraten zijn toch juist voorstander van autonomie van hogescholen en universiteiten? Waarom zouden de instellingen dan niet zelf hun voertaal mogen kiezen?

Maar demissionair staatssecretaris Zijlstra had meer begrip voor de kritiek. Er moet iets aan het niveau van het Engels van studenten en docenten gebeuren, meende hij. 'Een docent moet goed in het Engels getraind zijn als hij in het Engels lesgeeft. Het is nog niet op het juiste niveau, maar daar wordt stevig aan gewerkt.'

Goede redenen
Zijlstra wil bovendien dat kwaliteitsbewaker NVAO bij het beoordelen van opleidingen kijkt waarom er in het Engels wordt lesgegeven. 'In goed Nederlands: er moet een sanity check plaatsvinden.' Wie Nederlandse studenten opleidt voor de Nederlandse arbeidsmarkt, moet dat eigenlijk in het Nederlands doen, stelde hij. In de wet staat immers dat het hoger onderwijs in principe Nederlandstalig is, tenzij er goede redenen zijn om daarvan af te wijken.

De NVAO, die de kwaliteit van opleidingen zesjaarlijks keurt, zegt in een telefonische reactie dat zij het voorstel van Zijlstra afwacht. 'Nu al kijken we naar de internationalisering van opleidingen', zegt een woordvoerder. 'We willen ook weten of docenten in staat zijn het onderwijs te geven dat de opleiding aanbiedt. Daar hoort ook bij of ze het Engels beheersen of niet, maar dat is nog geen expliciet criterium.'

HOP, Bas Belleman
Fotto: Ell Brown / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top