Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Zitten er nog meisjes in de klas?’

Gepubliceerd: 29 August 2012 • Leestijd: 2 minuten en 52 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Volgende week beginnen de colleges écht, dus is het deze week introductieweek. Elke opleiding doet dat anders. Profielen neemt bij enkelen een kijkje, vandaag bij logistiek en technische vervoerskunde (ltv), sinds dit jaar gevestigd aan de Lloydsstraat.

‘Serieus? Gaan we echt een stoelendans doen?’ Een paar eerstejaars doen wat lacherig als een van de mentoren de studenten vraagt de stoelen in een kring te zetten en één stoel weg te laten.  Bij dit kennismakingsspel moet één student in het midden gaan staan en iets over zichzelf vertellen dat op z’n minst ook op één medestudent van toepassing is. ‘Ik hou van voetbal’, vertelt een student, waarna alle voetballiefhebbers moeten gaan staan en van plaats moeten veranderen; een stoelendans waarbij degene die overblijft iets anders over zichzelf vertelt. Er komt van alles langs, ‘Ik draag een spijkerbroek’, ‘Ik ben voor Feyenoord’, ‘Ik hou van bierdrinken’ (iedereen staat op en verplaatst zich), ‘Ik ben geen vrijgezel’ etc. etc.

Beter groepswerk
Hidayet vindt de introductie, inclusief zo’n spelletje, best wel oké, vertelt hij desgevraagd. ‘Je leert je klas kennen, en dat is best belangrijk omdat je straks in groepjes moet werken; uiteindelijk verbetert het ’t groepswerk.’ Overigens bestaat de introductieweek niet alleen maar uit spelletjes. ‘Gisteren zijn we op excursie geweest, dan oriënteer je je al een beetje voor je stage’, aldus Hidayet die net als klasgenoot Stefan vindt dat hij in een leuke klas terecht is gekomen.

Tweede Maasvlakte
Stefan, die van de havo komt, heeft bij zijn keuze voor ltv duidelijk naar het arbeidsmarktperspectief gekeken, maakt hij kenbaar. ‘Met de uitbreiding van de haven met de Tweede Maasvlakte komt er meer werk. En mijn broer heeft ook op deze school gezeten en kon bij zijn stagebedrijf blijven werken.’ Voor Hidayet is het z’n tweede hogeschool, het lukte hem niet om in Amsterdam in twee jaar de propedeuse van luchtvaartlogistiek te halen. ‘Maar logistiek spreekt me wel aan, en ik ben opgegroeid aan de haven’, aldus de eerstejaars.

Roltrap-reis
Er is één minpuntje, maken de twee studenten duidelijk: de opleiding zit op de tiende, elfde en twaalfde etage in het gebouw aan de Lloydstraat,  en daar mogen studenten alleen van de roltrappen gebruikmaken.  Stefan: ‘Ik moet een trein eerder nemen om op tijd te zijn want je doet er van beneden naar boven zo’n tien minuten over.’

Ict
Marinus Meinster beaamt dat laatste. Hij is vierdejaars en één van de studenten die de introductieweek coördineert. Ook voor hem en de mentoren die eerstejaarsgroepjes begeleiden is het gebouw nieuw. ‘Tja, de mentoren wisten het bij het rondleiden van studenten zelf ook niet altijd meteen waar ze moesten zijn’, aldus Marinus, die ervaart dat nog niet alles helemaal in orde is. Vooral op ict-gebied. ‘Osiris en N@tschool werken soms wel en soms niet; ik ga er vanuit dat volgende week alles in orde is.’

Betere band
Meedoen aan de introductieweekactiviteiten is overigens niet verplicht maar wel erg handig, weet Marinus uit eigen ervaring. ‘Het scheelt gewoon heel veel dat je al wat mensen uit je klas kent als je echt gaat beginnen. Vooral in de eerste weken merkte je dat er tussen degenen die er tijdens de introductieweek wel waren een betere band was.’

Nieuwe klasgenoot
Ondertussen is de klas klaar met het kennismakingsspel en verhuist een deel naar boven, naar het dakterras op de vijftiende verdieping. Een mentor komt nog een nieuwe student brengen: ‘Jongens, dit is jullie nieuwe klasgenoot.’ Er wordt meteen contact gemaakt met de student die eerst voor logistiek en economie had gekozen maar toch maar is geswitcht. ‘Zit je op voetbal?’ ‘Nee, op hockey.’ Het kennismaken met hem en de anderen gaat nog even door. ‘Wie van jullie heeft er een rijbewijs? En wie een auto?’ De nieuwkomer heeft nog een prangende vraag aan zijn mannelijke medestudenten: ‘Zitten er nog meisjes in de klas?’ Omdat niet iedereen aan de introductieweek meedoet, is het antwoord wat onduidelijk. ‘Misschien ééntje’, reageert een van de jongens.

Bowlen en bbq
Na het dakterras volgt een roltrap-reisje van ruim tien minuten naar beneden, naar de kantine voor de lunch. Vanmiddag gaan de studenten nog bowlen en morgen wordt de week afgesloten met een Spido-tour door de haven en een barbecue.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top