Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Antwerpen zoekt Nederlandse juffen en meesters

Gepubliceerd: 27 August 2013 • Leestijd: 0 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Basisscholen in Antwerpen hebben talloze onvervulde vacatures. Om het nijpende tekort op te lossen, zoekt de stad in Nederland naar leerkrachten die de grens over willen steken.

Antwerpen Fotot FXTC FlickrAntwerpen doet hard zijn best om Nederlandse docenten enthousiast te krijgen voor het Vlaamse onderwijs, meldt dagblad De Morgen vandaag. Hard nodig, want de stad zal in 2020 rond de 3.500 vacatures in het onderwijs hebben, terwijl er maar 1.800 leerkrachten afstuderen. De grootste problemen ontstaan op basisscholen.

‘Goed toeven’
Volgens Emmy Proost, afdelingshoofd Algemeen onderwijsbeleid, hebben veel Nederlanders last van ‘koudwatervrees’. Op 8 oktober organiseert Antwerpen daarom een dag waarop nieuwsgierige docenten kennis kunnen maken met het Vlaamse onderwijs. ‘Dan zullen zij zien dat het hier goed toeven is.’

Een buitenkans voor sommigen, want de banen liggen in Nederland niet voor het oprapen. Al jaren wordt er gewaarschuwd voor een dreigend lerarentekort, maar dat is er nog steeds niet –zeker niet in het basisonderwijs. Veel recent afgestudeerden leraren moeten genoegen nemen met tijdelijke contracten of invalbaantjes.

Lesgeven in het Frans
Afgestudeerden van een Nederlandse pabo kunnen echter niet één, twee, drie lesgeven aan Vlaamse scholieren. Proost: ‘Vaak moeten ze ook in het Frans kunnen lesgeven. Verder zullen ze wat bijscholing nodig hebben, bijvoorbeeld over de Vlaamse topografie.’ Dat zal waarschijnlijk in samenwerking met Nederlandse hogescholen gebeuren.

HOP, Petra Vissers
Foto: FXTC / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top