Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bezoek Aboutaleb aan RBS

Gepubliceerd: 28 May 2013 • Leestijd: 2 minuten en 15 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Vorige week bezocht burgemeester Aboutaleb de internationale opleidingen van de RBS. ‘Het zou goed zijn als studenten een rol gaan spelen bij buitenlandse werkbezoeken. Daar ga ik mijn best voor doen.’

aboutaleb2‘Ja, dat moet hem zijn!’, zegt docente Fumiko Inoue (trade management gericht op Azië) tegen haar studenten. Verwachtingsvol staan ze voor de draaideur bij de ingang van het gebouw aan de Kralingse Zoom. De donkere auto rijdt echter gewoon verder. Geen burgemeester. ‘Zullen we hem anders buiten opwachten?’, vraagt Inoue aan de studenten. Na vijf minuten komt daar dan eindelijk de geblindeerde auto van burgemeester Aboutaleb aanrijden. Trots loopt Inoue op hem af.

Japans werkbezoek
In januari van dit jaar was Inoue de tolk van de burgemeester tijdens een handelsdelegatie naar Japan. Daar vertelde zij over de hogeschool en nodigde Aboutaleb uit voor een bezoek. ‘Eigenlijk dacht ik dat de burgemeester geen tijd voor ons zou hebben, maar gelukkig had ik ongelijk’, aldus Inoue.

Fumiko en zes studenten van de Rotterdam Business School (RBS) uit Irak, Oman, Marokko, Pakistan, China en Nederland heetten de burgemeester welkom. De studenten waren gekleed in traditionele klederdracht van hun geboorteland: van de Arabische keffiyeh en de Marokkaanse takshitajurk tot de lunghi-omslagdoek uit Oman. Met Aboutaleb spraken ze over de verschillende culturen die in het onderwijs samenkomen en het belang daarvan voor de toekomst van Rotterdam.

Boeren en drugsgebruikers
Aboutaleb was vooral benieuwd hoe de zes hun verblijf in Rotterdam ervaren. ‘Het is voor mij voor het eerst dat ik een winter meemaakte. Vooral heel erg koud dus’, aldus de Iraakse Bojan(international business and languages (ibl)). ‘Maar de vele nationaliteiten in de stad zorgen ervoor dat Rotterdam tot nu toe tot een prachtige ervaring is.’ Majid (international business and management studies) uit Oman dacht eerst dat Nederland vooral bestond uit boeren en drugsgebruikers. ‘Nu ik in Rotterdam studeer, zie ik Nederland vooral als een goede handelspartner voor Oman. Denk dan aan de Rotterdamse haven en grote Nederlandse bedrijven als Shell.’

Ambassadeurs van Rotterdam
Aboutaleb benadrukte dat de buitenlandse studenten het visitekaartje voor Rotterdam in het buitenland zijn. ‘Geef vooral bij ons aan wat jullie missen, jullie zijn immers ambassadeurs voor Rotterdam in jullie thuisland.’ Ook zag de burgemeester een grotere rol voor studenten bij buitenlandse werkbezoeken. ‘Ik ga er eigenhandig achteraan om jullie bij die bezoeken een plek te geven.’ Tma-studente Naziha werd hoogstpersoonlijk uitgenodigd voor een aankomend werkbezoek aan Indonesië.

Vrede en vertrouwen
Na het besloten gesprek tussen de zes studenten en Aboutaleb konden ook ongeveer honderd studenten van andere opleidingen in het auditorium vragen stellen aan de burgemeester. Die vragen gingen vooral over vrede en vertrouwen.

aboutaleb3 ‘Wat gaat u doen aan culturele spanningen in de stad?’, vroeg een student. ‘In mijn ogen heb je altijd spanningen. Dat is niet cultuurgebonden. Als je een blanke wijk hebt, is er spanning tussen arm en rijk’, antwoordde Aboutaleb. ‘Daarom moeten we stabiele buurten creëren met een mix van arm en rijk, waar we ieders talent volledig benutten. De Rotterdamse diversiteit is juist iets om trots op te zijn. Ik probeer alleen maar een duw in de juiste richting te geven.’

Na afloop zei Aboutaleb genoten te hebben van de enthousiaste studenten en docenten. ‘Het is inspirerend om naar de studenten te luisteren. Ze willen de wereld verbeteren. Daar geniet ik van. Zonder idealen wordt het leven armoedig.’

In dit artikel is een naamswijziging aangebracht. De naam Amir is veranderd in Bojan.

Jonathan van Noord
Fotografie: Hans Tak

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top