Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bussemaker omarmt buitenlandse student

Gepubliceerd: 9 July 2013 • Leestijd: 0 minuten en 58 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ook al loopt de jeugdwerkloosheid op, toch wil minister Bussemaker graag dat buitenlandse studenten na hun afstuderen in Nederland blijven. Dat is goed voor de schatkist, verwacht ze.

De bewindsvrouw wil Nederland neerzetten “als land dat internationaal talent op waarde weet te schatten en van harte welkom heet”, zoals de Sociaal Economische Raad eerder adviseerde.

Voordeel van 740 miljoen
Uit onderzoek blijkt dat 64 procent van de internationale masterstudenten in Nederland zou willen blijven. In de praktijk doet een veel kleiner deel dat: het Centraal Planbureau gaat voorzichtig uit van negentien procent. Maar dat levert de economie toch een jaarlijks voordeel van 740 miljoen euro op.

Mede daarom neemt minister Bussemaker het voortouw voor het opstellen van een meerjarig actieplan met de titel ‘Make it in the Netherlands’. Net als de SER vindt ze het van belang dat buitenlandse studenten tijdens hun opleiding een band met Nederland opbouwen. Ze moeten een cursus Nederlands kunnen volgen, vaker stage lopen en beter worden geholpen met het vinden van woonruimte. Ook de toelatingsprocedures kunnen soepeler, op voorwaarde dat dit niet leidt tot mensenhandel of illegaal verblijf.

Risico van verdringing
Bussemaker beseft dat het aantrekken van internationaal talent het risico van verdringing op de arbeidsmarkt met zich meebrengt. “Dit is zeker in tijden van stijgende (jeugd-)werkloosheid een aandachtspunt.”

Toch verwacht ze weinig problemen. Buitenlandse studenten en kenniswerkers zullen wat haar betreft vooral worden geworven voor de topsectoren van de economie. Bovendien hoeven niet alle kenniswerkers hier permanent te blijven.

Het actieplan moet vorm krijgen in overleg tussen het hoger onderwijs, zeven ministeries en organisaties van werkgevers, werknemers en studenten.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top