Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Dubbelstudie blijft goedkoop

Gepubliceerd: 28 March 2013 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Goed nieuws voor dubbelstudenten. Wie aan een tweede bachelor- of masterstudie is begonnen voor hij met zijn eerste klaar is, blijft daarvoor het normale collegegeld betalen.

Minister Bussemaker heeft dat woensdagavond bekendgemaakt. Het onderwijsbudget gaat voor de universiteiten met 5,2 miljoen euro per jaar omhoog en voor de hogescholen met 4,8 miljoen. Tot en met 2016 wordt dit betaald met geld dat ooit bedoeld was om studenten te compenseren die buiten hun schuld een langstudeerboete zouden krijgen.

Geen verrassing
In december al hadden regeringspartijen VVD en PvdA gevraagd om iets te regelen voor de ruim 3600 dubbelstudenten. Dat verzoek kwam niet als een verrassing. In het regeerakkoord stond aangekondigd dat het kabinet twintig miljoen euro had gereserveerd om ‘onbedoelde effecten’ van het hoge collegegeld voor tweede studies op te vangen. Toen al was de verwachting dat dit geld bij de dubbelstudenten terecht zou komen.

De overheid bekostigt nog maar één bachelor- en één masteropleiding. Wie na zijn eerste studie een tweede gaat volgen moet aan zijn universiteit of hogeschool een hoog, kostendekkend collegegeld betalen. Dat leverde een probleem op voor dubbelstudenten: zodra zij de ene opleiding afrondden, zouden ze voor de tweede opeens duizenden euro’s extra moeten betalen.

Ronald Plasterk
Om goede studenten niet te ontmoedigen sprak toenmalig minister van Onderwijs Ronald Plasterk met de onderwijsinstellingen af dat dubbelstudenten tot september 2013 ook hun tweede tegen het lage tarief zouden mogen afmaken.

Studentenorganisaties LSVb en ISO zijn blij dat de tijdelijke regeling definitief wordt. Tegelijkertijd dringen ze erop aan dat ook een tweede studie die begonnen wordt ná afronding van de eerste, betaalbaar wordt. Hetzelfde geldt voor schakelprogramma’s tussen bachelor en master, die langer dan een half jaar duren.

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top