Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Foutje: megagroei hbo valt mee

Gepubliceerd: 30 August 2013 • Leestijd: 0 minuten en 48 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het aantal vooraanmeldingen in het hbo is niet met vijfentwintig procent, maar met zes procent gestegen. DUO vergeleek de cijfers van 2013 per ongeluk met een bestand uit 2011.

Vorig jaar hadden zich rond deze tijd bijna 106.000 eerstejaars bij een hogeschool ingeschreven. Op dit moment staat de teller op iets meer dan 112.000, een stijging van 6,3 procent. Dat lijkt een spectaculaire daling ten opzichte van twee weken geleden: toen meldde de Vereniging Hogescholen nog een kwart meer studenten dan vorig jaar. Waar zijn al die mensen gebleven?

Per abuis…
De groei leek toen al te groot om waar te zijn en dat blijkt inderdaad het geval. Navraag leert dat er een fout is gemaakt. DUO vergeleek de vooraanmeldingscijfers per abuis met die van 2011 in plaats van 2012. Studielink en de Vereniging Hogescholen merkten dat niet meteen.

Overigens zeggen de vooraanmeldingscijfers lang niet alles. De Vereniging Hogescholen schrijft het zelf in de toelichting: ‘In het vorige studiejaar nam weliswaar het aantal verzoeken tot inschrijving toe, maar nam het aantal definitieve inschrijvingen (iets) af.’ Dat komt bijvoorbeeld doordat een deel van de eerstejaars door loting of selectie niet kan beginnen.

Afschaffen basisbeurs
Ook is het afwachten wat de gevolgen zijn van het besluit van minister Bussemaker om de basisbeurs voor bachelors pas in 2015 af te schaffen, in plaats van in 2014. Mogelijk kiest een deel van de aspirant-studenten alsnog voor een tussenjaar.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top