Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Geef imr een rol bij verdeling onderwijstaken’

Gepubliceerd: 16 December 2013 • Leestijd: 1 minuten en 44 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het systeem dat de planning van docenttaken regelt, de ptd, was vandaag weer onderwerp van gesprek in de medezeggenschapsraad. De studenten staan positief tegenover een aangepast voorstel van het college van bestuur, bij het personeel van de cmr bleef het voorstel onbesproken.

In cmr-verband – medewerkers, docenten en studenten samen – werd twee weken geleden ook over de ptd gesproken. ‘Ik vond dat jullie toen wat conservatief en wantrouwend in het gesprek zaten’, vertelde Bormans vandaag tegen de studentleden van de cmr. ‘Daarom had ik behoefte om dit thema nog een keer met jullie te bespreken. Want hoe de onderwijstaken worden verdeeld, heeft alles te maken met onderwijskwaliteit en dat is bij uitstek iets waarover jullie je druk moeten maken’, licht Bormans zijn verzoek toe.

Tegemoetkomen
‘Ik heb goed geluisterd naar de bezwaren die er waren tegen ons voorstel (het loslaten van één normering voor alle docenten. Docententeams moeten hun eigen normering vaststellen, red.) en geleerd van die discussie: de medezeggenschapsraad heeft behoefte aan een beschermingsconstructie en dat begrijp ik ook wel.’

‘Onder de kerstboom ga ik werken aan een aangepast voorstel waarin de instituutsmedezeggenschapsraad (imr) de rol krijgt om de normering van de taaktoedeling van docenten van hun instituut mede te beoordelen. De imr moet daar wat mij betreft instemmingsrecht in krijgen. Daarnaast blijven de centrale normen (40 procent onderwijstijd, 40 procent voorbereiding en nakijken, 10 procent professionalisering en 10 procent organisatie, red.) in stand voor situaties waarin docententeams er met hun manager niet uitkomen, net als de ptd-adviescommissie waar individuele docenten terecht kunnen als zij een probleem hebben met hun taaktoedeling.

Sgmr blij
De sgmr is blij. Met name met de rol die de imr moet gaan bekleden. Sgmr-voorzitter Arthur Maijer: ‘Zo blijven studenten betrokken bij de ptd als instrument voor kwaliteitsverbetering van het onderwijs.’

Later op de middag stond het onderwerp ptd ook op de agenda van de pgmr, de vergadering van de personeelsgeleding van de medezeggenschapsraad. Het voorstel van Bormans kwam niet ter sprake, Bormans’ collega Jan Roelof gaf wel aan dat het college met een voorstel komt. Afgesproken werd dat er volgende maand verder over gesproken wordt.

‘Pgmr gaat erover’
Pgmr-voorzitter Anneke Kistemaker reageerde na afloop van de vergadering desgevraagd dat het prima is dat de sgmr positief heeft gereageerd op de aangepaste plannen van het college. ‘Maar’, zei ze er meteen bij, ‘de pgmr gaat er uiteindelijk over.’ Met meer invloed van de imr is Kistemaker het overigens eens.

Bormans zei in de sgmr-vergadering dat hij meent dat de cmr en het collegebestuur uiteindelijk niet zo heel erg van mening verschillen. Cmr-voorzitter Fons van Maldeghem beaamt dat. ‘Het maatwerk dat het college wil, is nu al mogelijk. Maar het gaat er wel om dat je dat dan samen overeen komt.’

Wordt vervolgd, in januari.

Dorine van Namen en Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top