Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR en ministerie oneens over diplomakwestie

Gepubliceerd: 9 July 2013 • Leestijd: 1 minuten en 49 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Master of geen master? Staat de juiste titel op een diploma? En zijn de diploma’s juist vertaald? De Hogeschool Rotterdam boog zich de afgelopen maanden over verschillende diploma-kwesties.

Enkele maanden geleden bleek dat de HR-opleiding media design en communicatie tussen 2003 en 2008 masterdiploma’s heeft uitgegeven met een verkeerde titel. 33 studenten kregen ten onrechte een ‘master of arts’-diploma. Na deze ontdekking stelde de Hogeschool Rotterdam een vervolgonderzoek in waarvan afgelopen week de resultaten bekend werden.

Niet alleen de opleiding media design en communicatie gaf onterecht master of arts-diploma’s uit, ook de Rotterdam Business School (RBS) gaf die titel aan 52 afgestudeerde studenten, op de Engelse vertaling van het diploma; dit gebeurde bij de masteropleidingen consultancy and entrepreneurship, finance and accounting en logistics management.

Deze veelal internationale opleidingen gaven bij hun correcte Nederlandse diploma een Engels certificaat mee. Op dat Engelstalige certificaat werden de studenten master of arts genoemd. De HR heeft geprobeerd in contact te komen met deze studenten zodat ze een verbeterd certificaat kunnen krijgen.

Een hogeschool mag geen master of arts-diploma uitgeven; deze titel is voorbehouden aan universitaire (wetenschappelijke) masters. (De Eerste Kamer spreekt vandaag overigens over een wetswijziging die hbo- en wo-titels in de toekomst gelijk moet trekken.)

Wel of geen master?
De Hogeschool Rotterdam maakte ook bekend dat het in gesprekken met het ministerie van Onderwijs geen overeenstemming heeft bereikt over de vraag of de opleiding media design en communicatie wel officieel een master wás. Na de overgang naar het bachelor-masterstelsel in 2002 zijn enkele voortgezette opleidingen van de Hogeschool Rotterdam niet opnieuw geaccrediteerd, maar ze zijn zich wel master gaan noemen – in lijn met de titels van dat nieuwe stelsel. De vraag is nu of dat terecht is geweest.

De HR en het ministerie van Onderwijs verschillen hierover van mening, blijkt uit de verklaring van de HR. Het ministerie van Onderwijs vindt dat de hogeschool deze opleidingen geen master had mogen noemen. Zij hadden volgens het ministerie ook na de stelselwijziging van 2002 de titel ‘voortgezette opleiding’ (VO) moeten krijgen, zoals die opleidingen ook voor 2002 werden genoemd.

De hogeschool vroeg twee onderwijsjuristen om naar deze kwestie te kijken. Beiden geven de HR gelijk: met de invoering van het nieuwe stelsel bestonden er nog maar twee soorten opleidingen: bachelors en masters. De voortgezette opleidingen moesten dus wel masters zijn. Een van de juristen, hoogleraar onderwijsrecht Paul Zoontjes, stelt dat de betwiste opleiding ‘rechtswege onafgebroken een masteropleiding is geweest’. De accreditatie van de opleiding in 2008 kan gezien worden als de bekrachtiging daarvan, niet als een teken dat de opleiding pas vanaf die accreditatie een master was.

Consequenties?
Of er door het ministerie van OCW of de Onderwijsinspectie consequenties worden verbonden aan deze kwestie, is op dit moment nog niet duidelijk. De hogeschool praat er deze week over met de Onderwijsinspectie. Ministerie en Onderwijsinspectie willen in afwachting van de uitkomsten nog niet op dit artikel reageren.

Olmo Linthorst

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top