Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
25 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Aanmelddatum nieuwe studenten naar 1 mei

Gepubliceerd: 17 December 2013 • Leestijd: 2 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ga je in 2014 voor het eerst aan de HR studeren, dan word je geacht je vóór 1 mei aan te melden. Als je kiest voor een economische opleiding kan een te late aanmelding ertoe leiden dat je niet aan de opleiding mag beginnen.

1 mei - Romy BrandZo’n beetje alle economische opleidingen, en ook de lerarenopleidingen wiskunde, Engels en economie, vallen komend collegejaar in de categorie ‘selectieve opleidingen’. Het gaat in de meeste gevallen om brede opleidingen waar aankomende studenten voor kiezen omdat ze nog niet precies weten wat ze willen, met als gevolg dat een groot deel van de eerstejaars uitvalt.

Meld je je na 1 mei aan voor zo’n studie, dan kan de Hogeschool Rotterdam — op basis van een studiekeuzecheck — besluiten tot een negatief  bindend studiekeuzeadvies. Niet te verwarren met het negatief bindend studieadvies waarbij studenten met te weinig studiepunten aan het einde van hun eerste studiejaar kunnen worden weggestuurd. Het besluit dat selectieve opleidingen aankomende studenten mogen weigeren, volgt uit de Wet Kwaliteit in verscheidenheid die afgelopen zomer is aangenomen. De studiekeuzecheck is nieuw en bestaat uit de startmeter (een digitale vragenlijst over de motivatie van de aanmelder) en een gesprek van minimaal een half uur met een ervaren studieloopbaancoach (slc). Die coach wordt normaliter ook de slc tijdens de studie.

Uit de studiekeuzecheck moet duidelijk worden of de aankomende  student over voldoende kennis en motivatie beschikt om aan de door hem gekozen studie te beginnen. Deelname aan de studiekeuzecheck is verplicht voor alle aanmelders, maar een negatief studiekeuzeadvies is alleen bindend voor hen die zich ná 1 mei aanmelden voor een van de selectieve opleidingen.

Geen selectiemiddel
Bij de studiekeuzecheck krijgt de aanmelder niet alleen een advies of de gekozen opleiding bij hem past, maar ook wat hij moet doen om bij de gekozen opleiding succesvol te zijn. Ronald Goijen, coördinator van het nieuwe aanmeldingsbeleid: ‘Denk bijvoorbeeld aan vroegtijdige ondersteuning Nederlands en rekenen en aan extra begeleiding door doelgroepenmentoraten.’ De studiekeuzecheck maakt deel uit van de inschrijving. Het is een vervolg op het programma Studiesucces (met onder andere startgesprekken en summerschools) dat al een aantal jaar loopt op de HR.

Goijen benadrukt dat de studiekeuzecheck in eerste instantie geen  selectiemiddel is. ‘Het gaat erom dat we de studiekiezer op de juiste plek zetten en daarmee de uitval verminderen.’ Voor zowel de aanmelder als  de HR is het beter als de student zo snel mogelijk een gemotiveerde keuze maakt. ‘Op dit moment oriënteert maar een derde van de aanmelders zich ruim van tevoren door open dagen te bezoeken, te gaan proefstuderen en contact te zoeken met schooldecanen. Dat blijken later over het algemeen ook de succesvolle studenten. Als aanmelder moet je dus een doel hebben. Weten waar je aan begint, daar gaat het om.’

De al dan niet gemotiveerde keuze kan tijdens het studiekeuzegesprek worden bevestigd of juist niet. Goijen: ‘Uit zo’n gesprek kan blijken dat  de aanmelder beter bij een andere opleiding past en daar ook een betere motivatie bij heeft.’ Om de studiekeuzechecks te kunnen uitvoeren voordat de studenten aan hun opleiding beginnen, is het nodig dat de HR haar doelstelling (twee derde meldt zich aan vóór 1 mei) haalt. Goijen: ‘Daarom communiceren wij, net als andere hogescholen en decanen van middelbare scholen, dat je je vóór 1 mei moet aanmelden.’ Verder is de laatste aanmelddatum vervroegd van 31 augustus naar 31 juli.

Geen veranderingen voor herinschrijvers
Voor de huidige studenten verandert er niets. De uiterste herinschrijfdatum blijft 1 september, ook als studenten switchen naar een andere opleiding op de HR. De switchers krijgen wel een studiekeuzecheck.

Jos van Nierop
Beeld: Romy Brand

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top