Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 augustus 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Lectoren moeten meer lesgeven’

Gepubliceerd: 19 December 2013 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen moeten studenten meer bijbrengen dan alleen vaardigheden die ze nodig hebben om docent, jurist of verpleegkundige te worden. Elke hbo’er moet tijdens zijn opleiding in aanraking komen met onderzoek, vindt het studentenorganisatie ISO.

Lectoren zijn belangrijk voor de kwaliteit van het hbo, concludeert ISO in haar derde onderzoek naar lectoraten. Maar, het onderwijs komt er bij de onderzoekers wat bekaaid af. Veel studenten hebben geen idee van het bestaan van lectoren en vaak komen alleen de excellente plusklasjes met het onderzoek in aanraking. ‘Het is de vraag of dat wenselijk is’, schrijft het ISO. De studentenorganisatie wil dat alle studenten bij de lectoraten worden betrokken.

Onderzoeksvaardigheden
Op dit moment bemoeien lectoren zich vooral zijdelings met het onderwijs, blijkt uit het ISO-onderzoek: ze ontwikkelen onderwijsprogramma’s, geven gastcolleges of zijn betrokken bij afstudeertrajecten, maar zelf college geven doen ze nauwelijks. Dat moet anders, vindt het ISO. Alle hbo’ers zouden bijvoorbeeld op zijn minst één vak onderzoeksvaardigheden moeten krijgen, en afstuderen binnen een lectoraat moet makkelijker worden. Ook zouden lectoren vaker bijscholing moeten geven aan docenten, zodat ook die in hun lessen meer aandacht kunnen geven aan wetenschappelijk onderzoek.

Dat is niet zomaar geregeld. Veel lectoren hebben een deeltijdaanstelling omdat ze bijvoorbeeld ook nog in de beroepspraktijk werken. Daarom zouden ze volgens het ISO niet alleen een grotere aanstelling moeten krijgen, maar ook voor een langere periode. Nu worden lectoren meestal voor vier jaar aangesteld. Verder moeten hogescholen hun lectoraten beter ondersteunen. Dan blijft er meer tijd over voor onderzoek.

Prominentere plaats
Sinds 2001 lopen in hogescholen lectoren rond. Ze doen praktijkgericht onderzoek, vaak in samenwerking met bedrijven of andere organisaties. Onderzoek krijgt binnen het hbo een steeds prominentere plaats: het aantal lectoren stijgt en in april maakte minister Bussemaker bekend dat hogescholen dertien miljoen euro extra krijgen voor praktijkgericht onderzoek. Dat geld wordt verdeeld door onderzoeksfinancier NWO.

Gisteren nam de Vereniging Hogescholen het ISO-onderzoek in ontvangst. Voorzitter Thom de Graaf: ‘Binnen hogescholen staat het onderzoek in dienst van het onderwijs. Lectoren vervullen daarin een belangrijke rol, hun kennis komt met name via docenten bij studenten terecht. Hogescholen werken er hard aan om het aantal lectoren te verhogen.’

HOP, Petra Vissers

 

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top