Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
14 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Pantoffels

Gepubliceerd: 7 February 2013 • Leestijd: 2 minuten en 3 seconden • Bart in San Sebastian

Bart van der Helm (commerciële economie) studeert komende maanden in San Sebastian, Baskenland/Spanje aan de Universidad Deusto. Hij volgt er een aantal economische vakken. Over zijn verblijf blogt hij met enige regelmaat. Vandaag zijn eerste dagen…

Pantoffels - Bart van der Helm - Hogeschool RotterdamZes hoog in een flat zit ik de komende vijf maanden. Ik  deel het appartement met een Frans stelletje en Australiër Simon maar de eerste dag was ik op mezelf aangewezen. De flat is degelijk maar er ontbreken een aantal zaken die vanzelfsprekend zijn in Nederland, zoals een waterkoker, een oven en een strijkplank. Er is wel een stofzuiger, die vond ik in een duister gat in mijn plafond. Ik heb nog niet de moeite genomen deze te testen…Dat is eigenlijk wel nodig want zodra je drie keer op en neer de kamer bent op en neer gelopen, plakken je sokken vast aan de vloer. Daarom heb ik snel wat pantoffels aangeschaft, de lelijkste die er te vinden zijn maar ze zijn wel functioneel, en dat voor maar een tientje.

Elektrische kookplaat
Vrijdagmiddag ben ik de stad een beetje gaan verkennen en heb ik de noodzakelijkste boodschappen gedaan: hamburgers en aardappels. Tenminste, dat dacht ik want het bleken vissticks te zijn dus werd meteen duidelijk dat de Spaanse cursus wel nodig was. De keuken beschikt over een elektrische kookplaat waar ik geen ervaring mee heb. Ik kreeg dat verdraaide ding niet aan en na een half uur tobben besloot ik een hulplijn in te schakelen en bij de buren aan te bellen. Een oud vrouwtje met, jawel, pantoffels aan (en ogenschijnlijk ook al d’r pyjama) was zo vriendelijk om even te kijken of zij er wat mee kon. Zij had eenzelfde kookplaat maar ook zij kreeg ‘m niet aan. Hierop bood ze aan om met mijn eten te gaan koken. Ik zei geen nee tegen deze Spaanse gastvrijheid! Tien minuten later kwam ze met twee gebakken hamburgers en vissticks terug. Ideaal.

Dinsdag was de eerste dag van de Spaanse cursus die ik momenteel aan het volgen ben. Deze duurt twee weken en gaat vooraf aan de reguliere lessen. Dat betekent vijf dagen in de week van negen tot een uur Spaans onder de knie krijgen. De eerste les was afzien omdat ik nog nooit Spaans heb gestudeerd. .

‘Why digging holes?’
Ik trek het meeste op met mijn huisgenoot Simon, een gozer die alles mooi vindt en overal van onder de indruk is. Er zijn vanzelfsprekend nogal wat cultuurverschillen met Australië en Spanje. Dat levert af en toe grappige situaties op. Zo liepen we eens met z’n vieren over de boulevard langs het strand en merkte Simon een opmerkelijk tafereel op. Er was iemand kuilen aan het graven in het zand. Hij begon vol ongeloof te oreren; ‘’Why is that guy digging holes!? What is he doing? Can you believe that? He is digging holes!’ Ik vertelde hem dat in Nederland de Duitsers onze hele kustlijn elke zomer komen omploegen en dat dat voor mij dus wel normale gang van zaken was. Waarop zijn reactie was: ‘’But why is he digging holes!? I just can’t believe it! There is a guy on the beach digging holes!’

Bart van der Helm

Bart van der Helm met huisgenoten - Hogeschool Rotterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

Bart (tweede van links) met huisgenoten Simon, Julien en Lora

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top