Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Pintxos, touwtrekken en beginnersgeluk

Gepubliceerd: 18 February 2013 • Leestijd: 2 minuten en 19 seconden • Bart in San Sebastian

Bart van der Helm (commerciële economie) studeert komende maanden in San Sebastian, Baskenland/Spanje aan de Universidad Deusto. Hij volgt er een aantal economische vakken. En gaat de stad in, voor pils en pinxtos.

Bart vd Helm - biertjesDe cursus Spaans heb ik afgerond in de vorm van een examen en de verwachting is dat ik deze voldoende heb gemaakt waardoor de eerste 5 studiepunten hopelijk kunnen worden verwelkomd! Ik beheers de taal iets beter, al leer je in een dergelijk korte tijd een nieuwe taal niet uitgebreid spreken. Het voordeel van de cursus was dat het elke dag van 9.00 tot 12.40 uur  duurde. Er was dus ook nog volop tijd voor gezelligheid of voor een siësta om daarna ‘s avonds in het uitgaansleven te belanden.

Vaak ben ik met andere studenten van school de stad in gegaan om te lunchen en om wat boodschapjes te doen.  Ik wil bijvoorbeeld graag een normaal kussen kopen. Hier in Spanje hebben ze echter alleen maar lange of vierkante kussens. Een normaal kussen kan ik dus wel schudden…

Pintxos + pils voor 2 euro
In het oude stadscentrum van San Sebastian kun je geen straatje inlopen waar geen pintxosrestaurant (tapas) is gevestigd. Bij sommigen hebben ze op donderdag- en zondagavond een actie; 1 pintxos en 1 pils voor €2. Dus daar stonden we dan buiten met veel te veel pils de man. Al moet je dat ‘veel te veel’ wel relativeren natuurlijk…

Op de vrije zondag zijn we met z’n vieren, huisgenoten en ik, naar het Aquarium gegaan waar veel te zien is over de geschiedenis van de walvisjacht in San Sebastián. Geheel compleet met het skelet van een walvis. Omdat de Basken (een paar eeuwen te laat) beseffen dat het jagen op deze dieren niet te bedoeling kan zijn, zetten ze zich tegenwoordig in om het wereldwijd stoppen van de walvisjacht te steunen.

Touwtrekken in slow motion
Bart vd Helm - baai San sebastian‘s Avonds na het diner zaten we even rustig op de bank in het appartement te zappen langs alle onbekende zenders die niets nuttigs te bieden hadden voor een Australiër en een Hollander. Totdat we op een regionale zender het Studio Sport van Baskenland tegenkwamen. Het was de opmaat voor een goed half uur uitstekend vermaak. Het leek er namelijk op dat het WK touwtrekken bezig was. Voor mij is het al tamelijk ongewoon dit tegen te komen in een live uitzending met 2 (!) commentatoren maar voor mijn flatgenoot Simon is het gewoon niet voor te stellen. Een partij duurt ook gewoon bijna 10 minuten zonder dat er iets gebeurt en na afloop krijg je in de herhaling (in slow motion!) te zien hoe een deelnemer flink puft van vermoeidheid…

Beginnersgeluk
Zaterdag hebben we met een groep van acht de berg van San Sebastian beklommen. Het was bewolkt maar in ieder geval droog. Deze berg ligt aan de baai en biedt een super uitzicht over stad, baai en oceaan. Op de top kijkt een levensgroot beeld van Jezus over de stad. Je kan de berg van diverse kanten beklimmen en weer afdalen langs een mooi bospad. Na de afdaling zijn we gaan lunchen met z’n allen en ‘s avonds een kroeg ingedoken met pooltafels. Het vinden van een dergelijke bar was namelijk een vurige wens van Simon die wel van een potje houdt. Hij zou mij leren poolen en ik hem leren darten. Ik had wat beginnersgeluk met poolen maar zijn geluk sloeg alles. Met darten ging het namelijk gelijk op totdat hij 52 ging uitgooien met een dubbel. Gooit-ie 20 en dubbel 16 in één keer! Ik heb wel wat pijltjes gegooid in mijn leven maar daar stond ik dan naast een gast die net 30 seconden wist wat een ‘dubbel’ is.

Bart van der Helm

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top