Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Prijs voor online boekenkast

Gepubliceerd: 29 May 2013 • Leestijd: 1 minuten en 33 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Wat te doen met boeken die je al hebt gelezen, maar toch niet weg wilt gooien? Met Bookshuffle begin je je eigen bibliotheek. Vierdejaars informatica student Leon Cullens kwam op dit idee en won de Microsoft Imagine Cup.

Leon1eVorige week won Leon de Microsoft Imagine Cup voor zijn idee Bookshuffle. De Imagine Cup is een wedstrijd voor studenten met als doel door techniek de wereld te verbeteren.

‘Met Bookshuffle maak je een eigen online boekenkast en geef je boeken een nieuw leven’, aldus Leon. ‘Met je smartphone maak je een foto van het boek, Bookshuffle herkent ‘m en het boek wordt in je eigen boekenkast geupload. Mensen met weinig geld kunnen toch genieten van een boek, maar als verhuurder ben je jouw boek niet kwijt zoals bij verkopen.’

Het voordeel van Bookshuffle boven een gewone bibliotheek is dat je geen lidmaatschap hoeft te betalen. Ook bepaalt de verhuurder zelf voor hoeveel het boek verhuurd wordt. En met name kleine bibliotheken hebben lang niet zoveel boeken in huis als Bookshuffle zou kunnen hebben.

Boekenwurm
Leon kwam op het idee toen hij zijn zoveelste boek had aangeschaft. ‘Ik ben een echte boekenwurm en had weer een boek gekocht. Toen ik voor mijn boekenkast stond en helemaal geen plek meer zag, vroeg ik me af waarom ik eigenlijk geen eigen bibliotheek begin. Het idee voor Bookshuffle is toen geboren.’

Eerst naar Amerika
Naast de eeuwige roem wint Leon ook de steun van Microsoft in zijn project. ‘Op het gebied van marketing en licenties word ik door Microsoft gesponsord. Ook gaan zij mij tijdens het project begeleiden.’ Leon is van plan om Bookshuffle na de zomervakantie in de Verenigde Staten te gaan lanceren. Als dat een succes is, volgt Europa snel.

Ondernemen voor ict’ers
Naast zijn opleiding informatica heeft Leon veel gehad aan zijn minor ondernemen. ‘Vooral op het gebied van marketing, financiën en strategie heb ik veel aan de minor gehad. Ik heb onderzoek gedaan naar de financiële en juridische haalbaarheid en daaruit bleek dat dit idee moet kunnen slagen. Ik denk dat aandacht voor ondernemen in de opleiding informatica geen kwaad kan. Het is voor informaticastudenten zo makkelijk om een app te bouwen en daarmee zelfstandig ondernemer te worden. Dan is het alleen maar goed om je breder te ontwikkelen.’

De derde prijs werd eveneens gewonnen door HR-studenten. Derdejaars informaticastudenten ontwierpen ImaginEPD: een nieuw communicatiemiddel voor ziekenhuizen en zorginstellingen om medische dossiers uit te wisselen. Zo kan de gebruiker zelf zijn dossier overal mee naartoe te nemen.

Jonathan van Noord

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top