Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Stormloop op hoger onderwijs?

Gepubliceerd: 8 July 2013 • Leestijd: 1 minuten en 54 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Om het leenstelsel te ontlopen, hebben aspirant-studenten zich massaal aangemeld bij hogescholen en universiteiten. Het zijn er tienduizenden meer dan vorig jaar om deze tijd.

Stormloop - Museum van mijn Twintigste eeuw - FlickrHogescholen hebben momenteel een kwart meer aanmeldingen dan vorig jaar. Toen waren het er ruim honderdduizend, nu bijna 130 duizend. Het gaat steeds harder: in mei was de toename nog maar dertien procent.

Hogeschool Rotterdam: plus 12 procent
Een kwart meer aanmeldingen? Op de HR is daar geen sprake van , reageert Jacqueline Lavooy, manager financiën en studentenregistratie, desgevraagd. ‘Wij zitten nu op twaalf procent meer dan een jaar geleden, maar dat verandert dagelijks. Het gaat immers om nog niet opgeschoonde bestanden.’ Maar die twaalf procent gaat de HR, denkt Lavooy, zeker halen bij de tweejarige associate degrees (AD’s) van de Rotterdam Academy. Lavooy: ‘En bij de RMU (Rotterdam Mainport University) gaan we ook omhoog, maar dat komt onder andere door de opleiding scheepsbouwkunde die vorig jaar nog bij Inholland hoorde en nu, via de HR, op zo’n vijftig aanmeldingen staat.’  De instituten EAS en CMI blijven wat instroom betreft – op dit moment – stabiel en IvG zit in de lift. Bij IvG zijn de aantallen sowieso aan verandering onderhevig, stelt Lavooy: ‘De loting voor een aantal opleidingen moet namelijk nog plaatsvinden.’

Universiteiten kregen aanvankelijk ook een kwart meer aanmeldingen. Die trend zette weliswaar niet door, maar vorige week kwam de teller toch nog uit op veertien procent meer vooraanmeldingen dan een jaar geleden.

Basisbeurs
Lange tijd dachten aspirant-studenten dat ze komend jaar aan hun opleiding moesten beginnen om nog recht te hebben op een basisbeurs. De lichting na hen zou niets meer krijgen en duizenden euro’s meer studieschuld opbouwen in het leenstelsel van minister Bussemaker.

Wellicht zullen sommige studenten alsnog een wereldreis gaan maken of een tussenjaar nemen nu de minister het leenstelsel voor bachelorstudenten een jaar heeft uitgesteld. Maar aan de cijfers is dat niet te zien, aldus de Vereniging Hogescholen. Veel jongeren zullen naar verwachting gewoon instromen, nu ze eenmaal hun keuze hebben gemaakt.

Slag om de arm
De onderwijsinstellingen houden een flinke slag om de arm, want erg precies zijn de vooraanmeldingscijfers niet. Wie zich voor twee opleidingen inschrijft, telt twee keer mee en studenten kunnen zich tot op het laatste moment terugtrekken. Hoeveel studenten er uiteindelijk aan de start verschijnen, blijft altijd afwachten.

Vanaf 2014 moeten studiekiezers zich allemaal voor 1 mei aanmelden, zodat ze mee kunnen doen aan verplichte matchingsgesprekken en geschiktheidstesten van hun opleiding. Sommige universiteiten en hogescholen liepen daar al op vooruit. Dat kan deels verklaren waarom er zoveel vooraanmeldingen zijn in vergelijking met vorig jaar. De groei zou dan in augustus weer moeten afvlakken.

‘Maar als we nu op veertien procent groei staan, zullen we in september waarschijnlijk niet op drie procent krimp uitkomen’, gokt woordvoerder Bastiaan Verweij van universiteitenvereniging VSNU. Ook de Vereniging Hogescholen wuift de cijfers niet weg en voorziet een flinke toename van het aantal eerstejaars.

HOP, Bas Belleman
Foto: Museum van mijn Twintigste eeuw / Flickr

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top