Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
10 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Tweet legt energieverspilling bloot

Gepubliceerd: 23 April 2013 • Leestijd: 1 minuten en 32 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Op zaterdagavond 23 maart deden milieubewuste wereldburgers één uur het licht uit. Earth hour, heette dat. Een bewoonster van de Rochussenstraat twitterde erover en informeerde de Hogeschool Rotterdam over een flinke energieverspilling. Blijkt nu.

Odile Hemmen - Rochussenstraat licht aan‘Onze overburen doen ook niet mee #EarthHour @hogeschoolrotterdam laat al jaren het licht aan staan 24/7’, twitterde Odile Hemmen op 23 maart. Erbij een foto van de laagbouw van de locatie Museumpark, aan de kant van de Rochussenstraat. Op de begane grond brandt licht. ‘Structureel niet duurzaam’, meldt Hemmen in een van haar volgende tweets.

‘Oriëntatieverlichting’
Een telefoontje naar Toon de Jong, duurzaamheidsspecialist van de facilitaire dienst, biedt uitkomst. Lijkt het. Het zou gaan om de ‘oriëntatieverlichting’, lichtjes die moeten blijven branden zodat mensen die onverhoopt in het gebouw zijn ’s nachts kunnen vluchten. Rochussenstraatbewoonster Hemmen kan dat niet geloven en De Jong belooft  het met de facilitair manager van Museumpark uit te zoeken.

Vorige week volgde het antwoord. ‘Er blijkt een schakelfout te zijn ontstaan tijdens de verbouwing van afgelopen zomer’, vertelt De Jong die ervan baalt. ‘Dit is een enorme verspilling die haaks staat op het beleid van energiebesparing. Zo zie je dat alle automatisering niet altijd een verbetering is, als het licht centraal geschakeld wordt zie je niet of alle geschakelde lampen ook daadwerkelijk uitgaan.’

Bedanken
De Jong rekent voor om wat voor verspilling, in kilowatt en in euro’s, het gaat. Afgerond 7822 kWh, en 938 euro. ‘Goed dat mevrouw Hemmen oplet en heeft gereageerd. We gaan haar zeker nog even bedanken’, aldus De Jong.

10 ramen met vier lampen van 57 Watt = 2,28 kW
Basisuren 1748 + 1683 = 3431 basisuren (school niet in gebruik)
Energiegebruik = 3431 h(our) * 2,28 kW = 7822,68 kWh  = 7822 wasbeurtjes in de wasmachine
Kosten =  €0,12 * 7822,68kWh = €938,72 verspilling

De Jong is dergelijke schakelfouten de afgelopen jaren vaker tegengekomen. Het liefst voorkomt hij ze, juist omdat de HR energiebesparing hoog in het vaandel heeft staan. De Jong: ‘We letten er bijvoorbeeld ook op dat kopieermachines, computers en koffieapparaten niet aanstaan als dat niet nodig is. Hetzelfde geldt voor verwarmings- en ventilatie-installaties en dus verlichting.’

Odile Hemmen - RochussenstraatVijf jaar
Odile Hemmen noemt het nu ‘top’ dat het gelukt is de verlichting van haar ‘overburen’ uit te krijgen. Volgens haar is het gebouw al veel langer onnodig verlicht dan sinds afgelopen zomer. Misschien wel vijf jaar, iets wat De Jong niet kan achterhalen. Hemmen: ‘Mijn buurvouw heeft herhaaldelijk de portiers erop aangesproken en dan ging het een tijdje goed maar daarna weer niet.’

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top