Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
6 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Photo of author

Recente blogs

Recente artikelen

Blog

Vi viva independencia!

Gepubliceerd: 24 September 2013 • Leestijd: 2 minuten en 37 seconden • Blogs

Joëlle studeert communicatie in Rotterdam, maar dit half jaar volgt ze enkele studieonderdelen in Vic (bij Barcelona). Als het tenminste geen onafhankelijkheidsdag is. En de docent niet kwijt…

School is nu ook eindelijk echt begonnen. De meeste vakken lijken me wel leuk maar van sommige vakken heb ik nog niet helemaal een idee… (Wat te denken van current affairs seminar, applied corporate imaging, international affairs, cross cultural studies, media convergence en Spaans B1.)

Docent kwijt
In mijn eerste week vielen al twee vakken uit. Een keer was de docent zelfs ‘kwijt’. Na een half uur zoeken (?) kregen we de mededeling dat hij toch echt niet te vinden was en wij mochten naar huis. Op de uni gaat veel op z’n Spaans. Zo werken de computers nog niet optimaal en wordt er hier en daar nog geschilderd, schoongemaakt etc. Zo ook bij het vak Media Convergence: de computers werkten niet dus mochten we wederom naar huis.

Joelle - onafhankelijkheidsdag CatalonieOnafhankelijkheidsdag
Ook op de eerste leswoensdag vielen alle lessen uit. De reden was ‘Diada Nacional de Catalunya’: de onafhankelijksheidsdag van Catalonië. Hier hoort wel wat uitleg bij. Catalonië is geografisch en politiek gezien onderdeel van Spanje maar heeft echt een eigen cultuur en taal. Al sinds de achttiende eeuw strijden de Catalanen voor onafhankelijkheid.

Op 11 september 1714 werd deze strijd verloren en sindsdien wordt deze gebeurtenis jaarlijks herdacht. Dit jaar gebeurde dat door de ‘human chain’, een vreedzame manier van protesteren. Van noord naar zuid werd er in Catalonië een menselijke schakel gevormd. Hand in hand stonden de Catalanen een half uur voor de onafhankelijkheid. Zelf was ik naar Barcelona om het spektakel mee te maken. Ontzettend veel Catalaanse vlaggen waren er te zien, en mensen die ‘Vi viva Independencia’ scandeerden. Op het Plaça Catalunya (grootste en bekendste plein van Barcelona) stonden honderden mensen mee te schreeuwen.

Spanje contra Catalonië
Er was ook een koor aanwezig dat het plaatje nog wat dramatischer maakte. Volgens de Catalanen betalen zij veel meer belasting dan de andere delen van Spanje en krijgen ze er ‘niks’ voor terug. Volgens de Spanjaarden klopt dit verhaal niet en gebeurt dit bij andere steden ook, juist om de armere delen van Spanje te redden. Daarnaast zal het economisch alleen maar slechter gaan met Catalonië én Spanje als de onafhankelijkheid doorgaat. Volgens de Spanjaarden… Een interessant topic dus. O ja, de mensen hier mag je ook geen ‘Spanjaarden’ noemen, want dat zijn zij niet. Ze zijn Catalanen.

Bekende liedjes…
Vorige week vond in Vic het Mercat de Musica Viva Vic plaats, een gratis muziekfestival met meerdere podia verspreid door de stad. Het stadje dat normaal 40.000 inwoners telt, was nu vol met zo’n 100.000 mensen die allemaal op de muziek en de gezelligheid afkwamen. Zelf ben ik naar optredens van Che Sudaka (bekend van het liedje ‘Sin papeles’) en Macaco (bekend in heel Spanje) geweest. Super leuk en gezellig en iedereen zong mee met de blijkbaar bekende liedjes. Ook de drang naar onafhankelijkheid was te merken. Bij elke stilte tussen twee liedjes werd ‘Vi viva independencia’ geschreeuwd. Een keer is leuk, maar twintig keer… Anyway, de optredens waren de moeite waard.

‘Drogas’
Ook afgelopen week stonden er veel activiteiten gepland maar helaas was het mijn beurt om ziek te zijn. Van alle Erasmus-studenten is minimaal een kwart al ziek geweest. Ik moest maandag echt de les verlaten om mijn bedje op te zoeken, naast de wc. Heb een paar lessen moeten missen en de nodige pilletjes geslikt. Donderdagavond was het ‘Welcome Dinner’ vanuit school gepland (dat je overigens zelf moest betalen). Tot en met het dessert hield ik het vol, maar daarna ging ik toch echt weer naar huis, m’n bed in. Dit weekend even langs de farmacia geweest voor nieuwe pilletjes. ‘Drogas’ wilde ik graag hebben. Dit was blijkbaar niet de goede vertaling van pillen want de farmaceut keek me een beetje raar aan. Uiteindelijk toch de goede pilletjes gekregen; wel de hoofdprijs voor betaald. € 11,- voor twee doosjes. Hm, nu snap ik waarom Catalonië als rijkste regio wordt gezien ;-).

Joëlle

Recente blogs

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Back to Top