Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

VVD: bovenbouw vwo verboden terrein voor hbo-leraren

Gepubliceerd: 30 October 2013 • Leestijd: 1 minuten en 1 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Als het aan de VVD ligt, staan er in de bovenbouw van het vwo straks alleen nog academici voor de klas. Docenten met een hbo-masterdiploma mogen dan hooguit nog lesgeven in 4 en 5 havo.

havo-vmboVolgens Kamerlid Pieter Duisenberg kunnen universitair opgeleide docenten vwo-leerlingen beter voorbereiden op een vervolgstudie dan leraren die zelf nooit aan een universiteit hebben rondgelopen.

Academische titel voor 2020
Eerstegraadsdocenten met een hbo-diploma moeten wat hem betreft ruimschoots de gelegenheid krijgen om alsnog een academische titel te behalen. ‘Lukt hun dat voor 2020 niet, dan is de bovenbouw van de havo het hoogste niveau. Net als tweedegraadsdocenten kunnen ze natuurlijk ook lesgeven in de onderbouw van vwo en havo, en in het vmbo.’

Coalitiepartner PvdA vindt het VVD-plan sympathiek, meldt de NOS, en is het ermee eens dat er meer concrete doelen moeten komen om het onderwijspeil te verbeteren. Wel vindt PvdA-Kamerlid Mohandis het te ver gaan om goed functionerende docenten zonder universitaire opleiding te verbieden om les te geven in de hoogste vwo-klassen.

57 miljoen
In maart maakte het kabinet bekend dat het aantal leraren met een universitaire opleiding in 2017 verdubbeld moet zijn. Het heeft daar 57 miljoen euro voor uitgetrokken. Toen al reageerde de Vereniging Hogescholen geschrokken. ‘Het moet niet zo zijn dat er straks twee soorten eerstegraadsdocenten ontstaan. Een eerstegraadsdiploma van een docent met een hbo-opleiding moet altijd gelijkwaardig blijven aan het diploma van een eerstegraadsleraar met een academische achtergrond.’

In een pamflet dat vier hogescholen aan minister Bussemaker stuurden stelden ze dat eerstegraders uit het hbo “op eigen wijze academisch gevormd worden, met een stevige kennisbasis en een sterke toespitsing op de onderwijskundige praktijk en de pedagogische opdracht.” In het hbo studeren jaarlijks ruim drieduizend eerstegraadsleraren af.

HOP, Hein Cuppen

Foto: VO-raad

 

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top