Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ernest: Wonder

Gepubliceerd: 1 May 2013 • Leestijd: 1 minuten en 42 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Ernest van der Kwast is schrijver. Vorig jaar verscheen zijn boek  Giovanna’s navel. Voorn Profielen schrijft hij over Rotterdam. Of liever: over Rotterdammers.

Ernest van der Kwast portretToen Paulo Nunes in 2009 als sport&spel-begeleider aan de slag ging in Speelcentrum Weena, dacht hij twee dingen. Zijn eerste gedachte was: ‘Wat een mooie speeltuin!’ De tweede: ‘Waar zijn de kinderen?’ Hij trok de wijk in en ging naar hen op zoek. Hij vond ze op pleinen. Paulo stapte op de kinderen af en vertelde hoe hij heette en dat hij op die en die dag in de speeltuin aan het Weena te vinden was.

De kinderen kwamen, en dit is het wonder: ze zijn er nog steeds. Paulo speelt voetbal met hen, maar ook basketbal, handbal en hockey. Of tikkertje en verstoppertje met de kleinsten. In de winter is er ook een ijsbaan waarop wordt geschaatst.

‘Een kind moet een kind kunnen zijn in de speeltuin’, zegt hij. Maar dat is niet altijd even vanzelfsprekend. Paulo vertelt over de kinderen van zijn speeltuin; jongens en meisjes die ADHD hebben, of uit een moeilijk gezin komen. Kinderen die altijd ruzie zoeken. ‘We hebben een aantal regels’, zegt Paulo. ‘Je mag hier niet schelden en vechten, maar sommige kinderen vinden dat ze hun broertje wel mogen slaan.’ Paulo geeft dan een waarschuwing. Bij de derde keer is het voorbij, en moeten de ouders komen.

Zelf heeft hij twee kleine kinderen, een peuter en een kleuter. Ik vraag of hij nooit moe is. De 47-jarige Paulo schudt zijn hoofd. ‘Mijn vriendin zegt dat ik zelf een kind ben’, antwoordt hij. ‘Ik neem op een dag misschien vijf minuten pauze.’ Het is door deze energie dat de kinderen van Speelcentrum Weena net dat ene streepje meer geven. Sommigen komen speciaal voor Paulo Nunes.

Aan het begin van het jaar was hij even bang dat hij zijn baan zou ver­liezen. De speeltuinen in Rotterdam moeten bezuinigen. Vier collega’s van Paulo verloren hun baan, hijzelf ging van 24 uur naar 16 uur per week. Maar elders in de stad is het erger. Paulo noemt de speeltuin op de Heemraadssingel. ‘Die wordt alleen open- en dichtgedaan’, zegt hij. ‘Er wordt niet opgeruimd, er is geen toezicht.’ Hij vertelt over kinderen die elkaar pesten, over kleuters die zich aan spuiten hebben geprikt.

VVD-fractievoorzitter Maarten van de Donk stelde onlangs dat Rot­terdamse speeltuinen ‘heus wel blijven draaien’. Zijn oplossing: vrijwil­ligers. Ik denk aan Paulo Nunes, aan de lege pleinen en zijn tomeloze energie. Ik denk aan het wonder van het Weena. De stad zou hem moeten koesteren. Hij is broodnodig.

Ernest van der Kwast

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top