Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2022

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

7 tips voor het schrijven van scripties

Gepubliceerd: 14 January 2014 • Leestijd: 2 minuten en 42 seconden • Overig Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Scripties worden vooral beoordeeld op de kwaliteit van het onderzoek. En die neemt toe als je bestaande kennis op een juiste manier gebruikt en verwerkt. Marie-José Lampe van de mediatheek geeft tips.

scriptie - Aniek Bartels
1. Wantrouw Google, gebruik meerdere bronnen
Google was waarschijnlijk je beste vriend op de middelbare school, maar op het hbo moet je nieuwe vrienden maken. Google biedt veel informatie, maar ook kwalitatief slechte bronnen. Bovendien is Google ver in het personaliseren van hits. Als je meerdere keren op een bepaalde zoekterm zoekt, selecteert Google automatische zoekresultaten. Dit betekent dat Google voorselecteert en resultaten die voor jou mogelijk nuttig zijn niet toont. Wissel daarom af en toe van pc en gebruik Google Scholar als zoekmachine. Ga naar de mediatheek, fysiek of online, om andere bronnen aan te boren. De mediatheek beschikt over  digitale en papieren bronnen en meer  dan tachtig betaalde databanken (met o.a. full text-artikelen uit kwalitatieve (vak)bladen). Ook staan de bibliotheek  van de Erasmus Universiteit en de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag tot je beschikking. Gebruik deze rijkdom.

2. Volg het e-learning programma informatievaardigheden
Weten hoe je informatie kunt vinden, moet je leren. Wacht niet tot je afstudeerjaar, maar begin in je eerste studiejaar. Volg het e-learning programma informatievaardigheden van de mediatheek. In  vijf onderdelen leer je om informatie te zoeken en te beoordelen. Het programma onthoudt waar je bent gebleven, dus je kunt het in je eigen tempo volgen. Met een begin- en eindtoets kun je je vorderingen evalueren.

3. Gebruik Endnote en volg de workshop
Je hebt iets interessants gelezen wat perfect aansluit op de onderzoeksvraag van je scriptie. Maar waar ook alweer? Omdat je de bron niet kan terugvinden, kun je de informatie nu niet gebruiken. Zonde. Het programma Endnote helpt  je om via Word referenties op de goede plek in je scriptie te zetten en maakt automatisch een literatuurlijst aan. Bovendien gebeurt dat volgens  de APA-richtlijnen voor literatuurverwijzingen. Endnote doorzoekt databases, updatet je research, beheert referenties en helpt je om een eigen bibliotheek aan te leggen. ‘It’s like having a research assistent’, claimt Endnote in een promo-video. Dit programma, dat meer dan 200 euro kost, is voor studenten en medewerkers van HR gratis te gebruiken.
Marie-José Lampe raadt aan al in het eerste jaar met Endnote te beginnen. Zo kun je verder in je studie profiteren van literatuur die je ooit al eens hebt moeten bestuderen. Je kunt  op internet een tutorial van Endnote volgen. Maar om het programma echt goed te leren gebruiken, kun je ook een mediatheekworkshop van anderhalf uur volgen. Meld je aan via de mediatheekpagina op Hint.

4. Gebruik de toolbox
Eigenlijk is ie samengesteld voor docenten, maar ook studenten mogen vrijelijk neuzen door de toolbox informatievaardigheden. Daarin zijn sites, webcursussen, richtlijnen etc. verzameld op thema. Je kunt er bijvoorbeeld de cursus internet research van de Erasmus Universiteit vinden, de APA-richtlijnen, de tips van Ewoud Sanders voor slimmer zoeken op internet of een scriptiebarometer.

5. Superhandig: info per opleiding
Een aparte categorie in de Hint-widget van de mediatheek is ‘Mediatheekinfo per opleiding’. Hierin vind je databanken, boeken, vakliteratuur, aanbevolen websites etc. per opleiding. Zo blijf je zonder veel moeite op de hoogte en kun je snel bij relevante literatuur, bijvoorbeeld boeken die op je boekenlijst staan.

6. Ga naar het taalcentrum
Het taalcentrum ziet studenten liefst al  in hun eerste jaar, vertelt projectleider Rianne de Zeeuw-Oprel. ‘Omdat zij er hun hele studie gemak van kunnen hebben. Maar ook met scripties ben je bij ons welkom. We kijken dan samen naar de aanpak, doelgroep, de manier van formuleren en geven tips om de scriptie vorm en inhoud te geven.’ Het taalcentrum herschrijft of corrigeert niet. Neem een eerste versie van je scriptie mee of andere stukken die je geschreven hebt, zodat het taalcentrum je persoonlijk kan adviseren. Zoek voor meer informatie op Hint naar ‘taalcentrum’.

7. Kies een schrijfvak als keuzeonderwijs
Studenten kunnen ook keuzevakken in creatief schrijven (IvL), zakelijk schrijven (IvL), schrijfvaardigheid, samenvatten en effectieve schriftelijke communicatie volgen, op verschillende niveaus. Zoek  op Hint naar ‘ondersteunend onderwijs’ (als keuzevak) voor meer informatie

Je vindt dit aanbod op het intranet Hint.

Tekst: Esmé van der Molen
Illustratie: Aniek Bartels

Lees ook: ‘Waarom een scriptie schrijven zo moeilijk is’.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top