Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 mei 2021

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Acht op de tien hbo-docenten master in 2016

Gepubliceerd: 29 August 2014 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Over twee jaar moet minstens tachtig procent van alle hbo-docenten een master- of doctorsdiploma op zak hebben. Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker herhalen die doelstelling in een brief aan de Tweede Kamer.

In de aanloop naar Prinsjesdag, als de nieuwe rijksbegroting wordt gepresenteerd, zetten minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker hun plannen en successen op een rij. Docenten krijgen van het kabinet meer gelegenheid om zich bij te scholen, benadrukken ze, en begaafde leerlingen zullen extra worden uitgedaagd. De bewindslieden tellen nog eens alle bedragen op die in onderwijs worden geïnvesteerd: 2,2 miljard euro, als ze de opbrengst van het leenstelsel (één miljard) alvast meenemen.

Afspraken
Over het hoger onderwijs zegt de brief weinig meer dan dat tachtig procent van de hbo-docenten in 2016 ten minste een hbo- of wo-mastergraad moet hebben. Op zich is dat geen nieuws. Een jaar voordat de afzonderlijke hogescholen in 2012 prestatieafspraken sloten met het ministerie, waren daarover al afspraken met de hele sector gemaakt.

Sommige hogescholen waren al wat verder dan andere, maar allemaal streven ze naar meer hoger opgeleide docenten. De Hogeschool Utrecht stelde 86 procent in het vooruitzicht, terwijl bijvoorbeeld Avans in zijn ambities op zeventig procent uitkwam en de Hogeschool Inholland op 61 procent.

Prestatieafspraken
In hoeverre ze die ambities werkelijk gaan halen, blijft voorlopig afwachten. De hogescholen hebben – overigens net als de universiteiten – voor de zomer een brief gestuurd aan het ministerie van OCW over de prestatieafspraken. Er was zoveel aan het beleid veranderd, dat de ze bang zijn dat ze misschien niet alle streefcijfers halen. Daar zou de minister rekening mee moeten houden.

Dat hbo-docenten beter geschoold moeten zijn, is al een tijdje gemeengoed in Den Haag. Toenmalig staatssecretaris Zijlstra begon ermee in 2011. Hij dacht dat in 2020 alle hbo-docenten minimaal een masterdiploma zouden kunnen hebben. Destijds was dit aandeel nog maar 66,2 procent.

Masterstress
De druk op docenten om een masteropleiding te gaan volgen is aanzienlijk. Sommigen krijgen zelfs last van ‘masterstress’, bleek uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond. Het blijkt in de praktijk lastig om studieverlof te nemen. Tijdelijke docenten die geen mastertitel hebben, komen moeilijk aan een vaste aanstelling.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top