Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

‘Bussemaker geeft geld uit dat ze niet heeft’

Gepubliceerd: 28 February 2014 • Leestijd: 1 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het kabinet zwaait met geld dat er helemaal niet is, stellen studentenorganisaties ISO en LSVb. De basisbeurs is nog niet afgeschaft, dus minister Bussemaker kan dat geld ook niet investeren.

Gisteren reageerden minister Bussemaker (Onderwijs) en minister Kamp (Economische Zaken) terughoudend op de adviezen van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid. Die vindt dat Nederland te weinig investeert in onderwijs en onderzoek. Maar dat valt reuze mee, zeggen de ministers.

‘Kwalijk’
Daarbij verwijzen ze naar de komst van het leenstelsel en dat is ‘kwalijk’, vindt LSVb-voorzitter Jorien Janssen. Ook ISO-voorzitter Ruud Nauts ‘stuit het tegen de borst’. Het is volgens hen nog niet zeker dat studenten hun basisbeurs gaan verliezen.

‘Voor een leenstelsel is op dit moment nog geen draagvlak, en de kwaliteit van het hoger onderwijs zou hier niet van afhankelijk moeten zijn’, aldus Janssen. Daar sluit Nauts zich bij aan: ‘De minister houdt een hallelujaverhaal over onderwijsinvesteringen, terwijl het hoger onderwijs structureel wordt overgeslagen. Het is nog helemaal niet zeker of het haar gaat lukken om de basisbeurs af te schaffen.’

‘Te weinig visie’
Het steekt de voorzitters ook dat Bussemaker een aantal aanbevelingen van de WRR in de wind slaat. ‘De belangrijkste suggesties uit het rapport worden totaal niet meegenomen’, meent Janssen. ‘De hamvraag ‘moeten we het hoger onderwijs echt anders gaan organiseren’ wordt niet beantwoord.’

Ook Nauts vindt dat de minister te weinig visie ten toon spreidt. Ze zegt volgens hem te weinig over de onafhankelijkheid van wetenschappers in hun samenwerking met bedrijven. Ook over deeltijdonderwijs en digitaal onderwijs had hij meer van de minister verwacht.

‘Het WRR-rapport was bedoeld als wake-up call’, aldus Nauts, ‘maar Bussemaker zegt eigenlijk: bedankt, maar het valt allemaal wel mee. Het valt me tegen dat zulke klare taal op deze manier wordt afgedaan.’

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top