Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
26 februari 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Bussemaker verdedigt ‘multicul’ van VU medisch centrum

Gepubliceerd: 21 January 2014 • Leestijd: 1 minuten en 0 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Mogen vrouwelijke artsen ook mannelijke patiënten behandelen? Voor allochtone geneeskundestudenten en hun ouders is dat soms niet vanzelfsprekend. Tot afschuw van de PVV besprak het VUmc dit onderwerp in een workshop.

Er kiezen maar weinig vrouwelijke geneeskundestudenten van niet-westerse afkomst voor een vervolgopleiding tot medisch specialist. Daarom hield het VU medisch centrum een bijeenkomst voor deze studentes en hun moeders. Daar kwam in een workshop ook de vraag aan de orde over de behandeling van patiënten van het andere geslacht.
Zo’n workshop is geldverspilling, vinden PVV-parlementariërs Harm Beertema en Joram van Klaveren (PVV). Ze noemen het triest dat deze vraag aan een Nederlandse universiteit behandeld wordt. Het zou volstrekt vanzelfsprekend moeten zijn dat artsen iemand van het andere geslacht kunnen behandelen.

Artsen helpen inderdaad iedereen, ‘zonder aanzien des persoon’, antwoordt Bussemaker. ‘Zowel artsen als geneeskundestudenten mogen dus geen onderscheid maken naar de sekse van patiënten. Ik vind het goed dat VUmc deze onderwerpen niet uit de weg gaat, maar ze bespreekbaar maakt.’
Binnen het VUmc gaan mensen ‘met elkaar in gesprek’ over de invloed van levensbeschouwingen op de uitoefening van de geneeskunde, legt Bussemaker uit. De PVV vindt dat er geen cent belastinggeld aan zulke ‘multicul’ zou moeten worden uitgegeven, maar Bussemaker denkt daar anders over. Het VUmc mag zijn eigen afwegingen maken, vindt zij.
Ze is dus ook niet van plan om het ziekenhuis op het matje te roepen. ‘Het staat VUmc vrij om op deze wijze invulling te geven aan een bijeenkomst, met respect voor de culturele diversiteit van de studentenpopulatie. De eerbiediging van de vrijheid van godsdienst en het respecteren van ieders geloofsovertuiging zijn fundamentele waarden van onze samenleving.’

 HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top