Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Ernest: Dansschool

Gepubliceerd: 20 January 2014 • Leestijd: 1 minuten en 38 seconden • Column Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Dansschool De Klerk is een begrip in Rotterdam. In 1936 richtte Piet de Klerk de school op, zijn zoon Bert trad in zijn voetsporen en anno 2013 zwaait kleindochter Colinda de Klerk de scepter over de dansschool.

Er zijn kinderen die op zeer jeugdige leeftijd een viool in hun handen gedrukt krijgen. Colinda herinnert het zich niet, maar het zou kunnen dat ze eerst leerde dansen en pas daarna lopen. Haar vader nam haar zeven dagen per week mee naar de dansschool.

De Klerk is gespecialiseerd in stijldansen. De cha-cha-cha, de rumba, de bamba, de jive, de paso doble. Maar ook de Engelse wals, de foxtrot, de tango, de slow foxtrot en de Weense wals. ‘De lessen duren dertien weken lang’, vertelt Colinda. ‘Dan heb je de basis geleerd.’ Voor perfectie is meer nodig. Sommige mensen volgen al meer dan dertig jaar lessen bij Dansschool de Klerk.

‘Het is prettig als een cursist maatgevoel heeft’, erkent Colinda. ‘Dat scheelt de helft.’ Ze denkt even na.‘Sommige mensen hebben ook moeite met links en rechts, dan weten ze niet met welke voet ze moeten beginnen. En de coördinatie’, zegt ze. ‘De armen die niet mee bewegen met de benen.’

Ik blijk geen maatgevoel te hebben, links en rechts door elkaar te halen en mijn armen gaan door met bewegen als mijn benen stilstaan. Mijn danspartner is een vrijwilligster van de dansschool en heeft engelengeduld. Ze zegt steeds: ‘Het gaat goed hoor. Voor de eerste keer gaat het goed.’ Colinda staat op het podium en kiest bij elke dansstijl andere muziek. Door een microfoon geeft ze aanwijzingen. Soms doet ze ook een dans voor met een assistent die Walther heet. Ook zonder microfoon is ze heel goed te horen.

In een uur dans ik de tango, de cha-cha-cha, de slow foxtrot en nog een andere onmogelijke dans, of het is weer de cha-cha-cha. Het lukt niet.  Mijn voeten zouden nog eerder de snaartheorie bevatten. ‘Iedereen kan dansen’, luidt het motto van Colinda de Klerk. Ze zegt het een aantal maal tegen mij, steeds luider. Ik moet denken aan Bootcamp  Tony die mij ooit afbeulde in het Museumpark. ‘Kan niet bestaat niet,’ schreeuwde hij in mijn oor.

Maar na afloop komt Colinda met een glaasje appelsap naar mij toe. ‘Het komt helemaal goed’, zegt ze. Ze meent het. Het is de ervaring die spreekt, 77 jaar dansles. Grootvader, vader, kleindochter – ze hebben alles gezien. Er is hoop voor mij, er is hoop voor iedereen bij Dansschool de Klerk.

Ernest van der Kwast is schrijver. Zijn laatste boek is Giovanna’s navel.

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top