Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
17 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Duizenden studiekiezers dreigen deadline te missen

Gepubliceerd: 15 April 2014 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Twee weken voor de deadline van 1 mei hebben nog maar weinig studiekiezers zich ingeschreven voor een opleiding. Wie te laat komt, kan straks geweigerd worden.

tijd

Duizenden jongeren dreigen te laat te komen. Bij de universiteiten hebben 42 duizend mensen zich aangemeld, terwijl de teller vorig jaar al weken voor de oude deadline van 1 september boven de zestigduizend uitkwam.

‘Let op’
In het hbo is ongeveer hetzelfde aan de hand: op dit moment hebben zich ruim 63 duizend nieuwe studenten aangemeld, terwijl er jaarlijks meer dan honderdduizend hbo’ers aan de start verschijnen.

‘We denken dat het de komende twee weken nog kan bijtrekken’, zegt een woordvoerder van universiteitenvereniging VSNU. ‘Maar laat dit voor studiekiezers een wake-upcall zijn: let op de deadline. Het is belangrijk dat ze straks aan studiekeuzeactiviteiten meedoen.’

Studenten weigeren
Dit jaar moeten studiekiezers zich voor het eerst vóór 1 mei aanmelden. In de maanden erna voeren ze gesprekjes of doen ze een test, waarna ze een advies van hun opleiding krijgen: je bent wel of niet geschikt.

De onderwijsinstellingen mogen de aankomende studenten in principe niet aan de poort tegenhouden, zelfs niet als deze volkomen ongeschikt lijken. Dat mag alleen als de aspirant-studenten zich te laat aanmelden, oftewel na 1 mei. Ze kunnen echter ook besluiten de late aanmelders toch toe te laten.

Het is niet erg waarschijnlijk dat de late inschrijvers massaal geweigerd zullen worden. De bekostiging van universiteiten en hogescholen hangt immers mede van het aantal inschrijvingen af.

Hogeschool Rotterdam
Op de Hogeschool Rotterdam is een aantal specifieke opleidingen aangewezen als ‘selectief’. Zij kunnen strenger selecteren onder studenten die zich te laat aanmelden. Het gaat om bijna alle economische opleidingen, maar ook om de lerarenopleidingen wiskunde, Engels en economie.

HOP, Bas Belleman / Profielen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top