Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
5 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Geen langstudeerboete, dus minder diploma’s

Gepubliceerd: 22 January 2014 • Leestijd: 1 minuten en 19 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Niet alleen bij de Hogeschool Rotterdam, maar in heel Nederland zijn vorig jaar minder studenten afgestudeerd. Oorzaak is zeer waarschijnlijk de langstudeerboete.

Duizenden diploma’s minder deelde het hbo vorig collegejaar (2012-13) uit, blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen (voorheen HBO-Raad). In het bacheloronderwijs studeerden vorig jaar bijna 61.000 studenten af, terwijl dat er een jaar eerder nog 66.570 waren.

Voor deze daling van bijna negen procent is een vrij simpele verklaring: het jaar ervoor steeg het aantal diploma’s heel plotseling door de langstudeerboete, zoals we eerder berichtten. Aangezien de boete weer is afgeschaft, daalt het aantal afstudeerders heel snel terug naar het oude niveau, met vorig collegejaar als correctiejaar.

In collegejaar 2011-12 werden studenten die langer dan vijf jaar over hun studie deden bedreigd met een verhoogd collegegeld, 3.000 euro bovenop het normale bedrag. Die financiële stok achter de deur zorgde voor een stijging van het aantal afgestudeerden in het jaar vlak voordat deze ‘langstudeerboete’ in werking trad. In plaats van de gebruikelijke 63.000 studenten, haalden ineens 66.000 studenten hun diploma.

Toen daarna het collegejaar 2012-13 begon, werd al snel de langstudeerboete weer afgeschaft. De inhaalslag is dus eenmalig geweest. Vandaar dat die ene groep van 3.000 extra gediplomeerden in de cijfers van 2012-13 mist.

In de jaren voor 2011-12 steeg het aantal nieuwe studenten in het hoger beroepsonderwijs steeds licht. De studentenaantallen bieden dus geen verklaring voor de plotselinge daling in het aantal diploma’s.

De Vereniging Hogescholen, die deze cijfers verzamelt en analyseert, verwacht dan ook dat dit schooljaar weer business as usual zal zijn, met 63.000 diploma’s.

De angst voor de langstudeerboete zat er heel even goed in, maar was kennelijk ook heel snel weer verdwenen.

 

Minder Diploma's Een stijging en een daling… en weer terug naar het oude niveau?

Hogeschool Rotterdam
Ook bij de Hogeschool Rotterdam zakte het aantal diploma’s, van 4.500 naar 4.100 vorig schooljaar. Een daling van tien procent. Bij de HR ging daar een jaar eerder echter geen inhaalslag aan vooraf – in ieder geval niet één die zich in de cijfers toonde. In eerdere jaren haalden 4.672 (2010-11) en 4.722 (2009-10) hun bachelordiploma aan de Hogeschool Rotterdam.

Olmo Linthorst

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top