Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Groei RBS maar voor klein deel door Inholland-instroom

Gepubliceerd: 29 September 2014 • Leestijd: 2 minuten en 35 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De Rotterdam Business School heeft 21 procent meer nieuwe studenten dan vorig jaar. Maar dat komt niet door het ‘Inholland-effect’.

982 nieuwe studenten lopen door de gangen bij RBS.
De gangen, dat zijn: de lokalen die RBS gebruikt op de locatie Kralingse Zoom gebouw D, de Max Euwelaan, de portocabins bij KZ en een aantal lokalen in het WTC.

De Rotterdam Business School heeft dit jaar 21 procent meer nieuwelingen dan vorig jaar, en het is een beetje improviseren met ruimte. Vandaar de vier leslocaties.

Nieuwe docenten
Niet alleen het studentenaantal is gegroeid; ook het docententeam is flink uitgebreid. Er kwamen na de zomer zeventien nieuwe docenten – samen veertien fte – in dienst. ‘Die hebben ook een startweek gehad, net als onze studenten’, vertelt RBS-directeur Cees van der Kraan.

RBS is de grootste stijger van de hogeschool. Het telt drie opleidingen: international business & languages (ibl), international business & management studies (ibms) en trademanagement gericht op Azië (tma).

Ibl en ibms groeiden 22 en 29 procent, terwijl tma licht daalde (-1,9 procent) en de Engelstalige tma-variant licht steeg (5 procent).

Vermoedde Profielen eerder nog een Inholland-effect, directeur Van der Kraan liet al snel weten dat de groei van RBS maar voor een klein deel te danken is aan de instroom van Inholland-studenten. In 2013 maakten de onderwijsinstellingen afspraken over hun onderwijsaanbod en daarbij werd bepaald dat de HR de ibl- en ibms-opleiding van Inholland zou overnemen.

Zes procent Inholland
Van der Kraan: ‘Van wat er nu aan nieuwe studenten bij ons rondloopt, komt zes procent van Inholland. Niet zo veel dus. Bij ibl hebben we precies nul studenten van Inholland, bij ibms 62. Ibl was een deeltijdopleiding, en wij bieden de deeltijdvariant niet aan. Bij ibms van Inholland Rotterdam studeerden 350 studenten. Die hebben we voor de zomer allemaal gezien. Maar de studenten die in hun vierde jaar of hoger zaten – er waren zelfs negendejaars – hebben we geadviseerd hun opleiding af te maken bij de Inholland-locatie in Diemen. De onderwijsprogramma’s sloten niet goed op elkaar aan. Studenten die dachten nog maar tien punten verwijderd te zijn van hun diploma, hoorden dat ze bij ons nog twintig of meer punten moest halen. Logisch dat zij ervoor kozen om hun studie bij Inholland af te maken.’

De groei van RBS komt volgens Van der Kraan vooral door een ander wervingsbeleid in het buitenland, een zichtbaardere aanwezigheid op sociale media en het harde werk dat is verricht bij ibl toen de opleiding nog een Focus-opleiding was. Focus-opleidingen scoren een onvoldoende in de Keuzegids en werken onder toezicht van het college van bestuur aan verbetering van het onderwijs. Van der Kraan: ‘Hier is veel werk verzet. We hebben docenten de leiding gegeven over dat proces. Zowel de medewerkers als de studenten zijn nu tevredener dan voorheen. Dat blijkt uit de NSE (studentenenquête) en het medewerkertevredenheidsonderzoek. De contacten met oud-studenten en het werkveld zijn versterkt. Dit heeft er toe geleid dat we 15 procent meer bezoekers hadden op de open dag.’

Succes delen op sociale media
De buitenlandse studenten die RBS zo graag ontvangt, komen niet naar open dagen toe, maar zijn volgens Van der Kraan beter bereikt omdat RBS gerichter werft (vooral in de regio’s Verre Oosten, Zuid-Europa en Noordoost-Europa), goedkoper is dan concurrerende instellingen in Londen en Berlijn, en successen deelt op sociale media. ‘Dat draagt bij aan onze goede naam’, aldus de directeur, die desondanks het aandeel buitenlandse studenten nog steeds te laag vindt. ‘We zijn gestegen van 15 naar 18 procent, terwijl we graag een derde buitenlandse studenten zouden willen hebben. Voor een internationaal instituut als het onze is dat belangrijk.’

Sinds de Hogeschool Rotterdam onder collegevoorzitter Ron Bormans uitvoering geeft aan het Focus-programma is groei an sich geen doelstelling meer van de hogeschool. Alle inspanning gaat naar het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Toch is Van der Kraan wel heel blij met de gestegen instroom. ‘Het feit dat al deze studenten bij ons willen studeren, vinden we een goed teken.’

Esmé van der Molen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top