Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 maart 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Vernieuwingen die van ‘levensbelang’ zijn

Gepubliceerd: 28 March 2014 • Leestijd: 2 minuten en 28 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Een tang die met de voet bediend kan worden, een apparaatje dat medicijnzakjes kan openmaken, het zijn soms kleine ingrepen die het leven van mensen met een beperking enorm kunnen verbeteren.

Zorgplein

Om ervoor te zorgen dat zorgaanbieders, bedrijven en studenten elkaar kunnen ontmoeten om dit soort vernieuwingen mogelijk te maken, is gisteren het Zorgplein geopend door wethouder Korrie Louwes en HR-collegevoorzitter Ron Bormans.

Juist op het snijvlak van zorg en techniek vinden vernieuwingen plaats. Tijdens de feestelijke middag die volgde op de opening van het Zorgplein werden een paar van die vernieuwingen gepresenteerd.

Kinderen lichter dan een halfje bruin
IC-verpleegkundige en wetenschappelijk onderzoeker van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis Onno Helder vertelde over het programma Schone Handen. ‘Couveusekinderen die minder wegen dan een halfje bruin brood zijn heel gevoelig voor bloedbaaninfecties. De gevolgen van zulke infecties zijn fors: een verhoogde kans op overlijden, blijvende handicaps zoals chronische longaandoening en ontwikkelingsachterstand, toegenomen opnameduur en hogere ziekenhuiskosten. Schone handen zijn dus van levensbelang. Daarom zijn er voorschriften over handen wassen. Verpleegkundigen moeten bij elk contact minimaal 30 seconden hun handen desinfecteren en uit observaties bleek dat die 30 seconden niet altijd werden gehaald of dat het aantal wassingen na verloop van tijd afnam.

‘Studenten gezondheidszorgtechnologie hebben voor ons een apparaat ontwikkeld dat registreert of de verpleegkundigen voldoende desinfectievloeistof uit de dispenser hebben getapt en of de handen voldoende lang zijn gewreven. Als zij de instructies goed hebben uitgevoerd, gaat er een lampje branden en kunnen zij het couveusedeurtje openen. Wij zijn ongelooflijk blij met de voorziening die de studenten van de hogeschool hebben gemaakt. Dit is een voorbeeld van de manier waarop de techniek ons helpt bij gedragsverandering. Gedrag dat van levensbelang is.’

Sieradenmaakster met onderarm-amputatie
Een ander voorbeeld. Een 20-jarige vrouw krijgt botkanker en haar onderarm wordt tot boven de elleboog geamputeerd. Ze is sieradenmaakster en had niet zo lang voor de diagnose kanker een webshop met haar sieraden geopend. Ze wilde niets liever dan haar beroep weer oppakken, maar een prothese maakte het niet mogelijk om tangen en klemmen te kunnen gebruiken, vertelde ergotherapeute Vera van Heijningen van Revalidatiecentrum Rijndam. ‘Studenten (gezondheidszorgtechnologie, industrieel product ontwerpen en werktuigbouwkunde) van de Hogeschool Rotterdam hebben de oplossing gebracht. Zij ontwierpen een voetbediening voor tangen en klemmen die wél werkt. De vrouw in kwestie maakt nu weer sieraden. Hoe geweldig is dat?’

We horen verder over toetsenborden die gemaakt zijn van kleiballen waardoor mensen die een cva (ook wel beroerte genoemd, door een hersenbloeding of herseninfarct, red.) hebben gehad toch de pc kunnen bedienen. En over een telefoon met beeldscherm waarmee senioren kunnen bellen – bijvoorbeeld met hun huisarts − maar ook de deur kunnen openen zodat ze langer thuis kunnen blijven wonen.

‘Innovaties in de zorg hoeven niet altijd veel te kosten’, vult Ostara de Jager-Bes aan, directeur van EAS (het onderwijsinstituut van de technische opleidingen). ‘Onze kracht ligt in de samenwerking tussen opleidingen. Innovatie begint ermee dat je uit je eigen comfortzone komt.’

Ambulance en operatiekamer
Terug naar het fysieke Zorgplein. Daar staat een ambulance die niet alleen beschikbaar is voor studenten van de hogeschool, maar ook gebruikt wordt voor trainingen door het ambulancepersoneel van Rotterdam. Daarnaast is er een professionele operatiekamer aanwezig en toepassingen van domotica (techniek voor huiselijk gebruik waarmee ook de dienstverlening van buitenaf aan de personen in dat huis wordt vergemakkelijkt, red.)

Studenten kunnen er prototypes bouwen, producten testen en projecten uitvoeren.

Dorine van Namen

Opening Zorgplein

Het Zorgplein is gevestigd op de locatie Academieplein van de Hogeschool Rotterdam.
G.J. de Jonghweg 4-6

Tijdens de opening van het Zorgplein werd ook het tienjarig jubileum van de opleiding gezondheidszorgtechnologie gevierd. Daarnaast was er de presentatie van het e-book eHealth voor zorgprocesinnovatie, geschreven door oud-lector Anneloes Cordia. Dit boek is hier te downloaden (Tot 3 april gratis).

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top