Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
29 april 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Hogeschool Rotterdam trekt stekker uit MBA-opleiding

Gepubliceerd: 23 May 2014 • Leestijd: 1 minuten en 23 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

De HR stopt in september met het aannemen van nieuwe studenten voor de masteropleiding MBA (Master of Business Administration). De huidige 43 eerste en tweedejaars kunnen de opleiding aan de HR afmaken.

Reden voor het besluit is dat de private deeltijdmaster flink verlies draait. ‘Het kost de HR jaarlijks 200.000 tot 250.000 euro’, vertelt Cees van der Kraan, directeur van de Rotterdam Business School (RBS) waar de opleiding onder valt. ‘Ik vind het heel erg jammer, want een business-school met een MBA heeft toch een zekere aantrekkingskracht.’ De opleiding wordt ook goed gewaardeerd, stelt Van der Kraan, onder andere wijzend op een onderzoek van afgelopen september.

7 nieuwe studenten
Maar dat leidt allemaal niet tot een toestroom van studenten. ‘Bij 24 nieuwe studenten per jaar zouden we kostenneutraal draaien. Maar afgelopen februari (de MBA heeft jaarlijks twee instapmomenten, red.) hadden we maar zeven nieuwe studenten.’

Die zeven zijn toen niet met de MBA begonnen, hen is gevraagd of ze in september zouden willen starten. Er is daarna extra reclame gemaakt voor de opleiding en ook is er gewerkt aan de vindbaarheid op internet. Van der Kraan: ‘Maar er zijn slechts drie studenten bijgekomen. Tien in totaal dus, terwijl we er 24 nodig hadden. Met achttien waren we al heel blij geweest, maar nu is het niet verantwoord.’

Externe docenten
De kosten van de opleiding zitten ‘m onder andere in de docenten (voor een groot deel externen) en in de bedrijfsbezoeken. Studenten betalen voor een MBA bij de RBS 20.000 euro. ‘Dat wordt meestal helemaal of voor een deel door de werkgever betaald’, aldus Van der Kraan die de afnemende belangstelling wijt aan de kredietcrisis.

Dat nu is besloten om de stekker eruit te trekken, heeft ook te maken met het gegeven dat de opleiding in 2015 geaccrediteerd had moeten worden. Van der Kraan: ‘Dat is een jaar lang hard werken, en daar hadden we nu aan moeten beginnen.’ De hogeschooldocenten en -ondersteuners die bij de MBA zijn betrokken, kunnen, vertelt Van der Kraan, vanwege de verwachte groei van RBS op andere plekken worden ingezet.

Haagse Hogeschool
Studenten die nu niet meer terecht kunnen op de HR, zouden nu kunnen kiezen voor MBA’s aan de Erasmus Universiteit of aan de Haagse Hogeschool.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top