Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

HR overweegt te investeren in extra laboratoriumlokalen

Gepubliceerd: 30 October 2014 • Leestijd: 1 minuten en 17 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Voor de opleidingen chemie, biologie en medisch laboratoriumonderzoek (bml) komen er in de toekomst misschien toch extra laboratoriumlokalen. Dat stellen het college en de directie van het instituut EAS.

laboratoriumlokaal

Deze lokalen komen er als de vraag naar afgestudeerden en het aantal aanmeldingen de komende jaren ‘structureel hoger wordt’. ‘Dan is het college bereid om extra investeringen in laboratoria te overwegen’ aldus collegebestuurder Jan Roelof.

Hij reageert daarmee op de numerus fixus die voor de genoemde opleidingen voor het studiejaar 2015/16 geldt en op de discussie daarover in de vergadering van de centrale medezeggenschapsraad (cmr), begin deze week.

‘Vreemd’
Vanwege de vraag naar technici noemde cmr-lid Lester Verhoef de numerus fixus ‘vreemd’. Het college zou er daarom, adviseerde de cmr, van af moeten zien. Roelof nam het advies niet over en wees op de capaciteitsproblemen van de opleidingen, ofwel een tekort aan specifieke laboratoriumlokalen waar vanwege stringente veiligheidseisen maar maximaal 24 studenten in mogen.

In overleg met andere hogescholen en het werkveld is daarom afgelopen zomer besloten tot een numerus fixus, ofwel een maximum aantal studenten dat in het studiejaar 2015/16 aan de opleidingen mag beginnen.

241 studenten
Bij bml is dat maximum gesteld op 180 studenten. Dat is hoger dan de instroom van vorig jaar (156 studenten) maar bijna 40 procent lager dan de instroom van dit jaar (241).

Over deze cijfers repten de raad en Roelof tijdens de vergadering niet. Roelof sprak de verwachting uit dat de fixus volgend jaar bij de drie opleidingen niet wordt gehaald. Met andere woorden: dat zich in 2015 dus voor bml ‘slechts’ maximaal 180 nieuwe studenten zullen aanmelden.

Opleidingsrendement
Na de vergadering stelt Roelof desgevraagd dat de ‘verwachting is dat de numerus fixus in combinatie met de decentrale selectie (de opleidingen denken erover om aanmelders een toelatingstest te laten doen, red.) zorgt voor een toename van het opleidingsrendement. Dus: meer hoog gekwalificeerde gediplomeerden.’

Maar als zowel het aantal aanmeldingen als de vraag naar afgestudeerden structureel hoog wordt, dan denkt de HR dus aan het inrichten van meer labs. Overigens kan de HR, en kunnen andere hogescholen, de numerus fixus over een jaar weer afschaffen.

Jos van Nierop

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top