Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
19 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Meer goede opleidingen, minder afgekeurd

Gepubliceerd: 30 June 2014 • Leestijd: 0 minuten en 56 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er zijn steeds meer goede en excellente opleidingen in Nederland, stellen de keurmeesters van de NVAO. Een vrolijk bericht, zo kort nadat er 26 opleidingen in de geesteswetenschappen zijn afgekeurd.

Welbeschouwd gaat het goed met het Nederlandse hoger onderwijs. Vorig jaar zijn er 510 opleidingen van hogescholen en universiteiten gekeurd door panels van deskundigen. Daarvan kregen er tachtig het stempel ‘goed’. Acht mogen zich zelfs ‘excellent’ noemen. Samen is dat zeventien procent. Een jaar eerder was dat iets meer dan vijf procent. Het gros van de opleidingen kreeg in beide jaren overigens de kwalificatie ‘voldoende’.

Minder onvoldoendes
In 2013 vielen er ook minder onvoldoendes. Het waren er maar 32, ruim zes procent van alle gekeurde opleidingen. In de twee jaren daarvoor zakte bijna negen procent door het ijs en toen waren er bovendien veel minder goede en excellente opleidingen.

Dat blijkt allemaal uit het jaarverslag dat de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie vandaag heeft rondgestuurd.

Het is nog maar afwachten of 2014 net zo’n goed jaar wordt. In het afgelopen half jaar zijn er 368 opleidingen gekeurd, waarvan negen procent (34 opleidingen) een onvoldoende kreeg. De hardste klappen vielen bij de geesteswetenschappen, al leverden die ook 21 van de 41 opleidingen die goed of excellent worden genoemd.

Hbo onder vuur
De afgelopen jaren lag het hbo veelvuldig onder vuur vanwege het vermeende lage afstudeerniveau. Om de kritiek het hoofd te bieden zijn de hogescholen meer aandacht gaan schenken aan toetsing en beoordeling. ‘De NVAO verwacht dat het wetenschappelijk onderwijs een zelfde ontwikkeling zal doormaken’, aldus het voorwoord van het jaarverslag, dat misschien al een beetje op 2014 vooruitloopt.

HOP, Bas Belleman

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top