Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
22 juni 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Minister sust ophef studentenstop techniek

Gepubliceerd: 30 September 2014 • Leestijd: 0 minuten en 47 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Minister Bussemaker van Onderwijs maakt zich geen zorgen over de studentenstop bij technische opleidingen. Van de wet mag het, en bovendien verwacht ze niet dat veel studenten voor een dichte deur komen te staan.

Sommige opleidingen willen voorkomen dat ze te snel groeien. Om hun onderwijskwaliteit op peil te houden mogen ze een numerus fixus instellen, schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer.

Ophef
Vorige week ontstond ophef omdat zes hogescholen aankomend collegejaar de instroom beperken van de opleidingen biologie & medisch laboratoriumonderzoek en chemie. Opvallend, omdat er nog altijd een fiks tekort zou zijn aan technici.

Het gaat dan ook om een capaciteitsfixus en niet om een arbeidsmarktfixus, benadrukt Bussemaker in haar brief. Als er een overschot aan afgestudeerden dreigt, mag alleen de minister zo’n landelijke studentenstop instellen.

Hoge grens
Daar komt bij dat veel opleidingen de grens hoger leggen dan het huidige aantal eerstejaars. “Ik verwacht dus niet dat daadwerkelijk aanzienlijke aantallen studenten zullen worden geweigerd”, aldus de minister.

Het is niet de eerste keer dat minister Bussemaker deze discussie voert. In april stoorde de Tweede Kamer zich ook al aan de numerus fixus van technische en exacte opleidingen. Het antwoord van de minister was toen vergelijkbaar: een numerus fixus is vooral een “slot op de deur”, schreef ze. Mochten er onverhoopt te veel studenten komen, dan kan de universiteit de toestroom een halt toeroepen.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top