Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
7 juli 2020

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nog geen goedkeuring voor leisure management

Gepubliceerd: 4 December 2014 • Leestijd: 1 minuten en 51 seconden • Nieuws

De opleiding leisure management van de Hogeschool Rotterdam is niet in één keer goedgekeurd. Dat wordt duidelijk uit het gisteren gepubliceerde besluit van onderwijskeurmeester NVAO.

Het oordeel is gebaseerd op de stand van zaken van ruim een jaar geleden. De deskundigen zijn over de opleiding leisure management (door de NVAO nog vrijetijdsmanagement  genoemd) dan eigenlijk behoorlijk tevreden, staat in het besluit van de NVAO. De docenten zijn competent en betrokken, de begeleiding van studenten is goed en de sfeer ook. Dat de opleiding geen stempel van goedkeuring heeft gekregen ligt aan het feit dat niet helemaal duidelijk is wat het ‘gerealiseerde eindniveau’ van de studenten is. Van de vijftien beoordeelde afstudeerdossiers had er één geen voldoende mogen krijgen, maar wat erger is: het niveau van de studenten – die vaak in duo’s afstuderen – wordt te weinig individueel getoetst. De opleiding krijgt twee jaar de tijd om dat te verbeteren en is daar volgens de NVAO al voortvarend mee begonnen.

Individueel afstuderen
Inmiddels is al meer dan de helft van die twee jaar verstreken en heeft de opleiding – vanzelfsprekend – de nodige maatregelen getroffen. ‘Afstuderen in duo’s mag nu niet meer, afgelopen juni studeerde iedereen individueel af’, vertelt directeur Jeroen Chabot. ‘Daarnaast hebben we ingesteld dat al het afstudeerwerk tussen met een cijfer tussen de 5 en de 7 nog een keer door een derde wordt beoordeeld.’ Zo mogelijk door iemand van leisure management van een andere onderwijsinstelling. Nieuw in het curriculum is ook een competentieassessment, waar de beoordeling van het eindwerkstuk deel van uitmaakt.

Begin volgend jaar komt de NVAO naar Rotterdam om te kijken hoe de opleiding er voorstaat. ‘Chabot: ‘Dat zien we met vertrouwen tegemoet.’

Commerciële economie in Leeuwarden
Nog een andere hbo-opleiding en een universitaire masteropleiding zijn evenmin in één keer goedgekeurd. Ook zij hebben twee jaar de tijd om hun eindniveau te verbeteren. Bij de opleiding commerciële economie van NHL Hogeschool in Leeuwarden moet meer werk worden verzet. Van de negentien beoordeelde eindwerkstukken waren er zes onder de maat. Het schortte nogal aan de onderzoeksvaardigheden van de studenten. In haar herstelplan schrijft de opleiding dat ze de onderzoeksvaardigheden van de docenten gaat verbeteren en dat er een betere scheiding komt tussen de begeleiding en de beoordeling van afstudeerders. De NVAO vertrouwt erop dat de effecten daarvan in de loop van dit studiejaar zichtbaar zullen worden.

Media technology in Leiden
Ook de tweejarige master media technology van de Universiteit Leiden krijgt pas groen licht als het eindniveau beter is. De commissie die de opleiding beoordeelde, vermoedt dat het onderzoek dat de studenten doen heel goed en innovatief is. Ze heeft een aantal uitstekende afstudeerwerken gelezen, maar ook een aantal – cijfers worden niet genoemd – die het masterniveau niet haalden. De opleiding heeft twee jaar de tijd om zich te verbeteren.

HOP, Hein Cuppen & Jos van Nierop, Profielen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

 

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de man/vrouw spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top