Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
9 december 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Nog nooit zoveel hbo-studenten

Gepubliceerd: 23 January 2014 • Leestijd: 1 minuten en 4 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Het aantal eerstejaars hbo’ers is dit jaar hard gegroeid. Afgelopen september begonnen meer dan 106 duizend jongeren aan een hbo-opleiding, waardoor er nu een recordaantal van ruim 440 duizend hbo-studenten staat ingeschreven.

De stijging van eerstejaars is procentueel het grootst in de sector gezondheidszorg: ten opzichte van studiejaar 2012-2013 steeg het aantal instromers met elf procent. De meeste van die instromers willen verpleegkundige worden; het is dit jaar de meest gekozen opleiding in het hbo.

Technische opleidingen
Ook de technische opleidingen doen het goed. Ten opzichte van vorig jaar begonnen ruim 1.200 eerstejaars meer aan een technische studie. De hogescholen zijn ook blij dat de daling van het aantal pabo-studenten tot staan is gebracht. Dit jaar begonnen er 320 meer eerstejaars aan de pabo dan vorig jaar.

Opmerkelijk is verder de grote belangstelling voor de tweejarige associate degree-opleidingen. Vorig studiejaar daalde de instroom daar nog van 1.545 naar 1.467 terwijl er nu 1.902 zijn: een stijging met bijna dertig procent.

Dreigende afschaffing basisbeurs
Volgens de Vereniging Hogescholen wordt de grote instroom in de voltijdopleidingen veroorzaakt door de hoge jeugdwerkloosheid – jongeren zouden eerder gaan studeren in plaats van werken – en door de dreigende afschaffing van de basisbeurs. Minister Bussemaker wilde die per september 2014 afschaffen, waardoor studenten die afgelopen september begonnen de laatste zouden zijn met een beurs. Veel studiekiezers die anders misschien een tussenjaar hadden genomen, zagen daar nu vanaf. Overigens wordt de basisbeurs onder druk van de Tweede Kamer voorlopig nog niet afgeschaft. De bedoeling is nu dat dit per 2015 gebeurt.

Het aantal diploma’s dat de hogescholen afgelopen studiejaar uitreikten is juist enorm gedaald. De voornaamste reden is volgens de Vereniging Hogescholen dat er in 2012 onder druk van de langstudeerboete enorm veel hbo’ers op het nippertje slaagden. Daardoor stonden er in 2013 minder studenten klaar om af te studeren.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top