Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
2 oktober 2023

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

NVAO: ‘Meer goede opleidingen’

Gepubliceerd: 31 January 2014 • Leestijd: 1 minuten en 10 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Er waren in 2013 meer ‘goede’ opleidingen en instellingen dan in voorgaande jaren, constateert onderwijskeurmeester NVAO. Vooral het hbo heeft een flinke inhaalslag gemaakt.

De NVAO heeft op een rijtje gezet hoe vaak Nederlandse universiteiten, hogescholen en hun opleidingen in 2013 het accreditatieoordeel ‘voldoende’, ‘goed’, ‘excellent’ en ‘onvoldoende’ kregen. Het opvallendst is de toename van het aantal goede beoordelingen: dat steeg van zeven naar elf procent.

Inholland-affaire
Volgens NVAO-voorzitter Anne Flierman is dit vooral te danken aan het hbo, waar de afgelopen jaren hard gewerkt is om het eindniveau te verbeteren. ‘Ik denk dat ik rustig kan zeggen dat de Inholland-affaire in 2010 en alles wat ermee gebeurd is een soort wake up call is geweest voor het hele hbo. Er zijn allerlei onderzoeken gestart, onder meer naar de kwaliteit van toetsing en onderzoek. Blijkbaar zijn de hogescholen ervan doordrongen dat het hbo-niveau te wensen over liet. Dat merk je nu aan de toename van het aantal goede boordelingen.’

Nieuwe scripties beter
Ook opleidingen die niet in één keer door de keuring zijn gekomen, blijken goed gebruik te maken van de herkansing die hun geboden wordt. De meeste werden afgekeurd omdat de kwaliteit van de afstudeerscripties en -opdrachten te laag was en omdat de toetsing ervan te wensen over liet. Flierman: ‘Bij de herkeuring blijkt dat nieuwe scripties duidelijk beter zijn. Opleidingen gebruiken de herstelperiode als moment om zich op alle fronten te verbeteren, ook op aspecten die ‘voldoende’ waren.’ Hij verwacht dan ook dat het aantal ‘gele kaarten’ voor hbo-opleidingen de komende jaren zal afnemen.

Gele kaarten
Over de universitaire opleidingen kan hij nog geen voorspelling doen. ‘Daarvan worden de meeste pas in 2014 en 2015 gekeurd.’ De NVAO deelde vorig jaar 33 gele kaarten aan bestaande opleidingen uit, tegen twaalf in 2012. Procentueel is de stijging gering, omdat er veel meer opleidingen werden gekeurd.

 

HOP, Hein Cuppen

Recente artikelen

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  2. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  3. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  4. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  5. Geen commerciële boodschappen.
  6. Niet op de persoon spelen.
  7. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  8. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  9. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top