Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Oppositie ‘geschoffeerd’ door haast leenstelselcoalitie

Gepubliceerd: 30 October 2014 • Leestijd: 1 minuten en 30 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Pissed off, is Carola Schouten van de ChristenUnie. Net als de andere partijen die tegen het leenstelsel zijn, is ze boos dat het wetsvoorstel waarschijnlijk begin volgende week al plenair wordt behandeld.

Het wetsvoorstel dat de basisbeurs afschaft wordt zo snel mogelijk in de Tweede Kamer behandeld. Dat hebben de vier partijen die het leenstelsel steunen zojuist besloten. En dat schiet de oppositie in het verkeerde keelgat.

Te weinig tijd
‘Kunnen we niet gewoon even fatsoenlijk rekening met elkaar houden’, wierp Schouten de vier partijen tijdens een procedurevergadering voor de voeten. ‘Ik ben hier echt pissed off over.’ De plenaire behandeling zou volgende week al kunnen plaatsvinden, maar dan staat ook de OCW-begroting op de agenda. Schouten vreest dat ze daardoor te weinig tijd heeft om zich goed voor te bereiden. ‘Ik vind niet dat we hier nu normaal met elkaar omgaan’, riep ze uit.

Ook CDA-Kamerlid Michel Rog zei er ‘werkelijk grote moeite’ mee te hebben. Rog: ‘Dit is de grootste wijziging in de studiefinanciering sinds 1986. Ik doe een uitdrukkelijk verzoek om het wetsvoorstel niet volgende week al op de agenda te zetten. Wel spoedig, maar niet volgende week.’ Hij kreeg bijval van SP-Kamerlid Jasper van Dijk, die de ‘haastklus’ onaanvaardbaar noemde.

Duidelijkheid aan studenten
De Kamerleden van de leenstelselcoalitie hadden voor de ChristenUnie nog enig begrip. ‘Ik hoor wat mevrouw Schouten zegt’, reageerde Paul van Meenen (D66). ‘Maar ik wil zo spoedig mogelijk duidelijkheid geven aan studenten. Dat is het belang dat ik nu wil laten voorgaan.’ Jesse Klaver van GroenLinks probeerde haar een hart onder de riem te steken door op te merken dat hij volgende week in hetzelfde schuitje zit.

Rog van het CDA en Van Dijk van de SP konden op minder vriendelijke woorden rekenen. Van Meenen betwijfelde de intenties van beide partijen: ‘Bepaalde fracties blijken in staat om in één dag 170 vragen te stellen, dus dan moet het lezen van de antwoorden ook wel lukken. Bovendien ligt het wetsvoorstel er niet pas sinds gisteren. Dat is al ruim een maand openbaar.’

Gelopen race
Kamerlid Harm Beertema van de PVV zag het gelaten aan. Hij voelt zich ‘geschoffeerd, maar het zij zo. Dit is een gelopen race. Ik vraag me af of het nog de moeite is om te gaan debatteren. Misschien moet ik me gaan bezighouden met dingen die nog wel nuttig kunnen zijn.’

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top