Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
20 mei 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Veel meer loting in hbo

Gepubliceerd: 24 January 2014 • Leestijd: 1 minuten en 13 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Hogescholen gaan meer studenten dan ooit onderwerpen aan loting en selectie. Veel verpleegkundeopleidingen kunnen de toestroom niet meer aan. Ook de opleiding van de HR heeft een numerus fixus ingesteld.

Maar liefst 103 hbo-opleidingen hebben voor 2014 een numerus fixus ingesteld, tegen 67 vorig collegejaar. Het zijn vooral de gezondheidszorgopleidingen die kiezen voor een studentenstop. Voor het eerst gaan nu ook vijftien van de zeventien verpleegkundeopleidingen hun studenten uitloten en selecteren. De Hanzehogeschool Groningen deed dit tot voor kort als enige, met name om studenten te weren die zijn uitgeloot voor opleidingen als geneeskunde of fysiotherapie.

Het voorbeeld van de Hanzehogeschool krijgt navolging. Zo vertelde directeur Hans van der Moolen van het Instituut voor Gezondheidszorg afgelopen september op deze site over de overwegingen van de HR om een numerus fixus in te stellen.

Een verhaal dat veel overeenkomsten vertoont met andere verpleegkundeopleidingen in het land. Ze trekken steeds meer studenten en moeten in staat blijven iedereen een stageplaats te bieden, verklaarde de voorzitter van het landelijke opleidingsoverleg verpleegkunde vanmorgen in dagblad Trouw.

Numerus fixus om zwakke studenten te weren
Opleidingen mogen een studentenstop instellen als ze de toestroom niet meer aankunnen of als afgestudeerden de arbeidsmarkt dreigen te overspoelen. Maar steeds vaker blijkt dat ook opleidingen zonder die problemen van de mogelijkheid gebruik maken om zwakke studenten te weren. En dat was nooit de bedoeling.

Voorheen mochten opleidingen met een numerus fixus hooguit de helft van hun eerstejaars zelf uitkiezen. De rest moest via loting toegelaten worden. Maar in 2011 werden de regels aangepast, waardoor opleidingen bijna al hun studenten zelf mogen uitkiezen.

Universiteiten hebben voor aankomend collegejaar iets minder opleidingen met een numerus fixus afgekondigd. Dat komt vooral doordat de rechtenopleidingen hun deuren weer wagenwijd opengooien, nadat ze in 2013 gezamenlijk een studentenstop invoerden. Dat beviel niet, want inmiddels is de maatregel bij veel rechtenfaculteiten weer van de baan. Voor de opleiding fiscaal recht wordt er alleen nog aan de Universiteit Leiden en de Universiteit van Amsterdam geloot. Voor notarieel recht ook aan de Vrije Universiteit.

HOP, Petra Vissers

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top