Ga direct naar inhoud
Profielen | Profielen translated
21 juli 2024

Zwart logo Profielen

Onafhankelijk nieuws van de Hogeschool Rotterdam

Verbazing over studentenstop techniekopleidingen

Gepubliceerd: 24 September 2014 • Leestijd: 2 minuten en 7 seconden • Nieuws Dit artikel is meer dan een jaar oud.

Zes hogescholen gaan de instroom beperken van de opleidingen chemie en biologie & medisch laboratoriumonderzoek. Maar de Vereniging Hogescholen verzekert dat er nog steeds een grote behoefte is aan nieuwe techniekstudenten.

Locatie Academieplein

De zes hogescholen zagen de toestroom bij deze opleidingen in enkele jaren verdubbelen, meldde het Financieele Dagblad maandag. De ‘tsunami van nieuwe studenten’ levert onoverkomelijke capaciteitsproblemen op, zegt techniekdirecteur Van der Willik van de Hogeschool Leiden tegen de krant. Ook de arbeidsmarkt zou overvoerd dreigen te raken.

Het Platform Bèta Techniek vindt het ‘opvallend’, omdat er nog altijd een tekort zou zijn aan goed opgeleide technici. Het rekent erop dat de fixus een tijdelijke maatregel is en dat de hogescholen weer snel voor voldoende capaciteit zorgen.

Arbeidsmarktbehoefte analisten stabiel
Ook de Hogeschool Rotterdam heeft in overleg met het bedrijfsleven een numerus fixus aangevraagd van 180 studenten per jaar voor de opleiding biologie en medisch laboratoriumonderzoek (bml) en 120 voor chemie. Dat is 30% hoger dan het instroomniveau van vorig jaar.

‘De arbeidsmarktbehoefte aan analisten is stabiel’, legt de directeur van de technische opleidingen Ostara de Jager uit. ‘Analisten doen er ook langer over om een baan te vinden dan bijvoorbeeld werktuigbouwkundigen en elektrotechnici. De technische arbeidsmarkt is veel diverser dan vaak gedacht wordt. Wij hopen dat de numerus fixus, samen met een strenger toelatingsbeleid, de uitval in het eerste jaar kan verkleinen. De verwachting is dat door deze maatregelen het rendement van ons onderwijs hoger zal worden, waardoor er meer studenten met een diploma op de arbeidsmarkt komen dan nu het geval is.’

Meer docenten, meer lab-lessen
Onderwijsmanager chemie en bml, Chris Anbeek, schatte voor de vakantie in dat hij dit collegejaar 215 nieuwe studenten zou krijgen, terwijl de capaciteit ongeveer 180 studenten is. Het werkelijke aantal studenten bleek per 9 september zelfs op 250 te liggen, ruim boven de numerus fixus die volgend collegejaar ingaat. In het lab gelden strikte veiligheidseisen, vertelde Anbeek toen aan Profielen. ‘Maximaal 24 studenten in een lab is ook echt maximaal 24, en geen een meer.’

Hoe worden die 250 studenten opgevangen? De Jager: ‘We hebben veel meer lab-lessen ingeroosterd en inmiddels 3 fte extra docenten aangenomen, er staan nog vacatures open en in oktober komen er weer vacatures bij. Een aantal activiteiten, zoals een training voor docenten over studeren met autisme, schuiven we even voor ons uit. 180 studenten is de capaciteit die we aankunnen zonder aanpassingen te doen aan onderwijsconcept, wat we om pedagogisch didactische reden liever niet willen.

‘Wij zoeken naar een evenwicht tussen de behoefte van de arbeidsmarkt en de fysieke gevolgen voor het onderwijs. Hebben we genoeg docenten en kunnen we voldoende stage- en afstudeerplekken garanderen? We vinden het belangrijk om gereguleerd te groeien, niet in al te grote schokken. Onze opleiding bml heeft vorig jaar het predicaat topopleiding gekregen en dat willen we graag zo houden.’

Ook numerus fixus industrieel product ontwerpen
Behalve de Hogeschool Rotterdam en Leiden kondigen ook de Hogeschool Utrecht, de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Inholland (Amsterdam) en Avans Hogeschool voor 2015 een numerus fixus aan voor beide studies.

Vorig jaar telde het hbo al vier technische opleidingen met een fixus: drie opleidingen communication & multimedia design (niet die van de HR) en de Bredase opleiding game architecture & design.

Voor het nieuwe studiejaar 2015 gaat de Hogeschool Rotterdam ook de instroom van de opleiding industrieel product ontwerpen (ipo) beperken.

HOP, Hein Cuppen/Profielen, Dorine van Namen

Recente artikelen

Recente reacties

Reacties

Laat een reactie achter

Comments are closed.

Spelregels

De redactie waardeert het als je onder je eigen naam reageert.

  1. Comments worden door de redactie gemodereerd. 's Avonds en in het weekend gebeurt dat niet standaard, en kan het dus langer duren voor je opmerking online komt.
  2. Houd het netjes, beschaafd, vriendelijk en respectvol. Niet vloeken of schelden.
  3. Dwaal niet af van het onderwerp (blijf ‘on topic’).
  4. Wees kort, duidelijk en maak een punt.
  5. Gebruik argumenten, geen uitroepen.
  6. Geen commerciële boodschappen.
  7. Niet op de persoon spelen.
  8. Niet discrimineren, aanzetten tot haat of oproepen tot geweld (ook niet voor de grap).
  9. Van bezoekers die een reactie achterlaten op de site wordt automatisch het IP-adres opgeslagen.
  10. De redactie geeft reacties die dreigende taal bevatten door aan de veiligheidscoördinator van de Hogeschool Rotterdam.

Lees hier alle details over onze spelregels.

Aanbevolen door de redactie

Back to Top